Laat transitiekabinet regie nieuw ziekenhuis nemen

Omayra Leeflang
Member of Parliament

WILLEMSTAD — Volgens PAR-parlementariër Omayra Leeflang moet demissionair minister van Gezondheid Stanley Bodok de regie nemen in de bouw van het nieuwe ziekenhuis om verdere chaos te voorkomen. Uit de media heeft het Statenlid vernomen dat er twee initiatieven zijn voor de bouw van het ziekenhuis.

Het huidige St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) eist een trekkersrol op en de formele trekker Usona meldde onlangs dat de bouw wordt gefinancierd door middel van een commerciële lening. Volgens Leeflang kan de regering onmogelijk twee ziekenhuizen financieren.
Ze verzoekt de minister om alle initiatieven stop te zetten totdat het nieuwe transitiekabinet aantreedt.
In een brief aan de minister vraagt Leeflang onder meer of de minister al een vergunning aan een instantie heeft gegeven voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
Volgens de Landsverordening Zorginstellingen uit 2007 mag geen enkele zorginstelling zonder toestemming van de minister van Gezondheid bouwen of zelfs uitbreiden.
Ook wil ze weten of de minister op de hoogte is van de voordelen die het Sehos biedt door gefaseerd op het huidige terrein te bouwen.
Bovendien kan het huidige bestuur de exploitatie van het ziekenhuis doen.
Het Sehos heeft onlangs diverse plannen gepresenteerd om de regie samen met de overheid te nemen rond de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
Usona heeft van voormalig minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia de opdracht gekregen om de bouw van het nieuwe ziekenhuis te realiseren.
De voorbereidingen zijn nagenoeg afgerond.
Onlangs verklaarde directeur Reginaldo Doran dat de bouw met een overbruggingslening wordt gefinancierd.
Zodra de Curaçaose regering haar begroting op orde heeft kan de lening worden overgenomen door een obligatielening met een lagere rente.
De parlementariër vraagt zich af of het zomaar mogelijk is dat Usona de regering aan financiële verplichting kan binden zoals door hen wordt voorgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *