Landsbemiddelaar bemiddelt in conflict Aqualectra

Het personeel van nutsbedrijf Aqualectra legde het werk vanochtend uit protest neer. Ze zijn niet te spreken over het antwoord van de directie van het bedrijf op een motie met eisen van de drie Aqualectra-vakbonden. Op de foto het personeel en twee vakbondsvoorzitters van Aqualectra: STKo-voorman Cedric Hudson (links) en Errol Bishop (rechts) van SEU.

Het personeel van nutsbedrijf Aqualectra legde het werk vanochtend uit protest neer. Ze zijn niet te spreken over het antwoord van de directie van het bedrijf op een motie met eisen van de drie Aqualectra-vakbonden. Op de foto het personeel en twee vakbondsvoorzitters van Aqualectra: STKo-voorman Cedric Hudson (links) en Errol Bishop (rechts) van SEU.

WILLEMSTAD — De directie van nutsbedrijf Aqualectra blijft hoop houden dat via overleg een oplossing gevonden kan worden voor het cao-arbeidsconflict dat al maanden duurt.

Vanmiddag om twee uur hadden de vertegenwoordigers van de werknemers, de vakbonden STK, STKo en SEU een afspraak bij de landsbemiddelaar om mogelijk uit deze impasse te geraken.

Gisteren heeft de directie de vakbonden geantwoord op vijf moties die vorige week werden aangenomen. Daarin dragen de vakbonden een aantal alternatieven voor om kosten te besparen zodat niet in de arbeidsvoorwaarden van de werknemers moet worden gekort. Maar de directie heeft negatief geantwoord op alle punten die in de moties naar voren zijn gebracht. Dat was reden voor het personeel om vanochtend actie te voeren.

Volgens een persbericht van de directie hadden vanochtend een aantal werknemers contact opgenomen met hun vakbond omdat ze hun kantoor aan de Dokweg niet binnen konden omdat de sloten waren geblokkeerd. Ook hadden verschillende werknemers zich ziek gemeld. Hierop hebben de vakbonden het personeel bijeengeroepen om hen te informeren over de laatste ontwikkelingen, aldus de directie. Dit vond plaats buiten het kantoor van de vakbond STKo aan de Dokweg.

Het personeel kwam massaal af op deze oproep en als gevolg hiervan waren de kantoren van Aqualectra in Barber, Sta. Maria en St. Rosa waar klantenservice wordt verleend, vanochtend dicht. Wanneer deze weer opengaan, is onduidelijk. Voorzitter van de vakbond STK, Edmond ‘Chika’ Franciska zei vanmiddag dat het personeel heeft aangeven niet terug te gaan naar het werk. “Wij als vakbond zijn hier om tot een oplossing te komen. De werknemers hebben zelf besloten om actie te voeren en stellen dat ze niet terug aan het werk gaan.”

De vakbond heeft het personeel geadviseerd om bij het SSK-gebouw te wachten terwijl er vanmiddag overleg werd gevoerd bij de landsbemiddelaar. In hun moties van vorige week stellen de bonden voor om op korte termijn een vergadering te beleggen tussen de aandeelhouder, Raad van Commissarissen (RvC), directie en de vakbonden om met een reddingsplan te komen voor het bedrijf. De vakbonden eisen ook uitbetaling per 15 juni van het volledige vakantiegeld van 8,33 procent van het jaarsalaris.

Verder willen de bonden dat de directie en aandeelhouder samen beslissen om te stoppen met het aansluiten van particulieren met zonnepanelen op het net van Aqualectra, dat gestopt wordt met de betaling van concessierechten en waarborgkapitaal aan regulator BTP&U en dat de raffinaderij (RdK) 53 miljoen betaalt voor de aandelen van Aqualectra in CUC (BOO-energiecentrale). Tevens moet Aqualectra financiering zoeken voor de broodnodige investeringen.

Aqualectra-directeur Darick Jonis heeft meerdere malen op de slechte financiële situatie van het bedrijf gewezen en gesteld dat de kosten omlaag moeten, dus een versobering van de cao. Lukt dit niet dan sluit hij mogelijke ontslagen niet uit. De vakbonden accepteren geen ontslagen en baseren zich op het uitgangspunt dat de slechte financiële situatie van Aqualectra te wijten is aan slecht beleid en bedrijfsvoering door de aandeelhouder, RvC en directie.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Landsbemiddelaar bemiddelt in conflict Aqualectra

  1. De vakbonden hebben al jaren toegekeken, nu met argumenten komen dat het door wie dan ook zo ver gekomen is terwijl je ellenlang de tijd hebt gehad om je mond open te doen, dat klopt natuurlijk niet echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *