Landsverordening onroerende zaakbelasting goedgekeurd

ondroerendgoed-belasting

WILLEMSTAD — Met een nipte meerderheid van elf tegen tien stemmen is gisteren in de Staten de landsverordening over de onroerende zaakbelasting goedgekeurd.
De onroerende zaakbelasting komt per 1 januari 2014 in plaats van de huidige grondbelasting.

De onroerende zaakbelasting, die door de regering als een van de maatregelen wordt ingevoerd om de Curaçaose financiën uit het slop te trekken, gaat uit van een progressief tarief.
Daarbij zal onder meer

  • 0,4 procent belasting worden geheven op onroerende zaken tot 350.000 gulden;
  • 0,5 procent voor zaken tussen 350.000 en 750.000 gulden, en
  • 0,6 procent voor zaken boven 750.000 gulden.

Nu betaalt iedereen 0,345 procent aan grondbelasting.

De Statenleden formuleerden gisteren diverse vragen over de nieuwe landsverordening, waarop minister Jose Jardim van Financiën ze beantwoordde.
Aan het einde van de dag stemden de leden van de fracties van de MFK, de PAR en de MAN tegen het wetsvoorstel; en de leden van de fracties van de PS, Pais en de PNP voor, evenals het onafhankelijke Statenlid Sulvaran.

Omayra Leeflang van de PAR vroeg zich gisteren, net als diverse andere Statenleden, af hoe iemand die moet rondkomen van de aov deze verhoging moet gaan betalen.
Ze pleitte ervoor om de grondbelasting of onroerende zaakbelasting maar helemaal af te schaffen. Omdat zij de financiële situatie van Curaçao onderkent stelde zij voor om de belastingen voor casino’s en de winstbelasting te verhogen, alsmede de accijnzen op alcohol en tabak.
Amerigo Thode van de MFK pleitte voor het eerst maar eens aanpakken van illegale huizen. Diverse Statenleden vroegen zich af of het wel mogelijk is om deze belasting te controleren, en hoe er getaxeerd moet worden.
Er zou een gebrek zijn aan erkende taxateurs en ook de belastinginspectie is onderbemand.

Voorstander Alex Rosaria van Pais liet de gelegenheid niet voorbij gaan om de noodzaak voor invoering van deze en andere maatregelen aan het beleid van de voormalige minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) te wijten.
Hij voegde nog een amendement toe over een betalingsregeling voor de onroerende zaakbelasting.

Diverse Statenleden lieten ook hun bezorgdheid weten over de economische gevolgen van de maatregelen waarna minister Jardim heeft gemeld aan flankerend beleid te werken.
Ook meldde hij te werken aan een rekenmodel dat op de website van de regering geplaatst zal worden, waarmee eigenaren van onroerende zaken voor zichzelf kunnen uitrekenen hoeveel zij moeten gaan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *