LC | Leeuwarden wil komst van meer Antillianen voorkomen

Stef Altena | Leeuwarder Courant

,,De grote instroom van ‘kansloze Antillianen’ uit de Nederlandse Antillen en vooral ook Rotterdam in de laatste jaren baart zorgen.’’ | Foto Harrie Muis

De gemeente Leeuwarden probeert te voorkomen dat Antilliaanse jongeren vanuit andere steden besluiten te verhuizen naar de Friese hoofdstad.

Dit plan is onderdeel van de Veiligheidsagenda 2019-2023 van de gemeente, waarin de gevaren voor de leefbaarheid staan beschreven. Volgens Leeuwarden is er weliswaar sprake van ‘enige afname’ van overlast door Antillianen in de binnenstad, maar zorgt een kleine groep toch voor toenemende problemen.

Meerdere delicten

De afname in het centrum zou deels te danken zijn aan inspanningen door gemeente en politie op deze groep. Toch zijn, zo staat in de Veiligheidsagenda, Antilliaanse Leeuwarders oververtegenwoordigd in de criminaliteit. ,,De problemen met deze groep uiten zich vooral in drugshandel, berovingen, en een (dreigende) strijd tussen drugsbendes’’, aldus het rapport. ,,Er is daarbij veelal sprake van wapenbezit.’’

Daarnaast is er een ‘hardnekkige sociale problematiek’. De gemeente signaleert problemen als uitkeringsafhankelijkheid, opvoedingsproblematiek, tienerzwangerschappen en vroegtijdig schoolverlaten. ,,De financiële lasten voor de samenleving zijn hoog’’, aldus de gemeente. ,,De grote instroom van ‘kansloze Antillianen’ uit de Nederlandse Antillen en vooral ook Rotterdam in de laatste jaren baart zorgen.’’

Leren van andere gemeenten

Daardoor nemen de problemen met deze doelgroep alleen maar toe, zegt de gemeente. ,,De vele meldingen van huiselijk geweld, winkeldiefstallen, het dealen in harddrugs en vuurwapenbezit nopen tot actie.’’ De gemeente denkt een deel van ‘het afreizen’ van Antillianen naar Leeuwarden te voorkomen door samenwerkingsafspraken te maken met de collega’s in Almere en Rotterdam. Ook wil de taskforce leren van de aanpak in deze gemeenten.

Daarnaast is binnen de gemeente het plan om jaarlijks 10.000 euro uit te trekken om Antilliaanse Nederlanders ,,te ondersteunen om te remigreren naar Caribisch Nederland en daar een goed bestaan op te bouwen”. Het zou dan gaan om een of twee verhuizingen per jaar.

Leeuwarden is een van de 22 gemeenten waar relatief veel Antillianen wonen. Tot 2011 kreeg de gemeente geld vanuit het rijk om de specifieke problematiek binnen deze groep aan te pakken.

Bron: Leeuwarder Courant

5 Reacties op “LC | Leeuwarden wil komst van meer Antillianen voorkomen

 1. @mmmmmmm, gebruik je verstand baby, en geen appels met zeta di break vergelijken. De Arabieren en Afrikanen die je bestempeld als kansloos, zijn vluchtelingen die in veel gevallen voor hun eigen leven hun land moesten ontvluchten.
  De crime joe di Korsows die inderdaad ook Nederlanders zijn zijn geen vluchtelingen maar hebben gekozen om naar Nederland te gaan en zich te
  misdragen. Hoop dat je het verschil kan inschatten.
  Wij als joe die Korsow moeten dit niet proberen goed te praten.
  See you

 2. Maar ze halen de kansloze Afrikanen en Arabieren bij de bakken binnen–en dat zij GEEN NEDERLANDERS

  Pure discriminatie

 3. @Plas. Iemand die niet wil leren kun je niet opleiden.

 4. @ ericaplas. Maar daarom zijn juist de genoemde soort mensen een aanwinst voor bloeiend Curacao als ze terugkomen, toch? Iedereen blij.

 5. “De gemeente signaleert problemen als uitkeringsafhankelijkheid, opvoedingsproblematiek, tienerzwangerschappen en vroegtijdig schoolverlaten. ”

  Deze problemen hebben wij hier ook maar niemand hoort ons klagen, wij zeggen toch ook niet dat deze jongeren weg moeten uit Curaçao?

  Als de gemeente Leeuwarden hun tijd en energie besteedt aan het opleiden van deze jongeren in plaats van zich met flauwe kul zoals op de video bezig te houden, komt het heus wel goed.

  https://www.youtube.com/watch?v=UFBvhVAyJI0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *