LC | Tweede leven voor Sterke Yerke-monument op Bonaire

Rutger van der Meij | Leeuwarder Courant

De berging van het gestrande vlot in Bonaire |  Foto Henk van Dam

Aan de oostkust van Bonaire herinnert een gehavend monument aan de wonderbaarlijke reis van het zeevlot Sterke Yerke. De bemanning blaast het verhaal nieuw leven in.

Lopen ze rond als levende legendes op het eiland? Wilfred de Jong lacht. ,,Nou, de jongeren hier weten niet wat de Sterke Yerke is. Maar de oudere Bonairianen, die herinneren het zich nog goed.’’

Die generatie eilanders snapt misschien ook de bedoeling nog van het mysterieuze, afgebrokkelde monument dat zich ergens tussen de rotsen en cactussen aan de desolate oostkust bevindt. Ooit was het herkenbaar als een Griekse Y, met twee pijlen gericht op de zee. Nu is er weinig meer van over.

Het monument in 1985.

December 1979

Die pijlen wezen op de plek waar in de nacht van 14 op 15 december 1979 de Sterke Yerke op de klippen liep, het zeevlot waarmee een vriendengroep uit Leeuwarden de oceaan was overgestoken.Twee tochten over de Waddenzee en de Noordzee waren eraan voorafgegaan, met andere vlotten. Het derde vlot maakte vanuit Nederland de grote oversteek naar de Antillen, als een echte Friese Kon-Tiki.

Curaçao was de eindbestemming, maar wanneer die nacht bij de rotsen van Bonaire de wind wegvalt gaat het mis. De vier schipbreukelingen – niemand raakte gewond – worden opgevangen door de eilanders. Als dank voor die hulp richtten de Leeuwarders later op de reddingsplek een gedenkteken op.

Maar het monument uit 1985 is nog maar een schim van wat het ooit was. De verf is verbleekt, het beton geërodeerd of weggeslagen door de golven. Ook de ondergrond is deels weggespoeld.

Herstel

De Jong, die op de tweede Sterke Yerke in 1976 vanuit Nederland het Kanaal overstak naar Londen, kon het gisteren met eigen ogen zien. Want negen leden van de vlotbemanning (plus aanhang) zijn deze week op Bonaire aangekomen om de herinnering aan Sterke Yerke op te poetsen – en het monument te herstellen. Uit eigen zak, aldus De Jong.

,,Het gaat lukken. We zijn met een aannemer wezen kijken. Hij zal een bekisting maken om het beton, zodat dit kan worden hersteld.’’ Als het monument weer in oude staat is komt er een speciale coating op als bescherming tegen de elementen.

Andere Tijden

Het herstelplan ontstond twee jaar geleden, nadat de avonturiers elkaar weer hadden opgezocht. De Jong: ,,Dat is begonnen nadat Andere Tijden een uitzending wijdde aan Sterke Yerke. Daarna kwamen we weer volop in de belangstelling.’’ Er waren zelfs even plannen voor een speelfilm.

Het monument is straks niet het enige aandenken. In het Terra Mar-museum op Bonaire krijgen de vlotvaarders komende week een eigen ‘hoekje’ om het verhaal van hun zeereis te presenteren. ,,Hopelijk in een permanente expositie.’’

Het herstelde monument wordt als alles goed gaat volgende week onthuld. ,,We zoeken nog een hoogwaardigheidsbekleder die dat wil gaan doen.’’ De eerste onthulling van het monument in 1985 gebeurde door Justitieminister Frits Korthals Altes.

Monument in Leeuwarden?

Een informatieve plaquette moet ook nieuwe generaties bekend maken met het stoutmoedige vlot-avontuur. De Jong: ,,Het is toch bijzonder, zo’n stukje Leeuwarden aan de oostkust van Bonaire. En eigenlijk zouden we zoiets ook wel willen in Leeuwarden zelf, want de jeugd kent ons verhaal niet meer.’’

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *