Leeflang: Consensus-Rijkswetten helpen weldegelijk tegen georganiseerde criminaliteit

omayra-leeflang-1

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang: Consensus-Rijkswetten helpen weldegelijk tegen georganiseerde criminaliteit

WILLEMSTAD — Met het vonnis in de zaak Magnus is bewezen dat de consensus-Rijkswetten, anders dan wat sommige strafadvocaten willen doen geloven, weldegelijk helpen tegen georganiseerde criminaliteit. Dat zegt onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.

“De ironie van het leven is dat de Rijkswetten Gemeenschappelijk Hof van Justitie gebruikt zijn om de moordenaars van Helmin Wiels te straffen. Dit, terwijl Wiels zelf met een zware strijd begon tegen deze consensus- Rijkswetten”, aldus Leeflang.

De Statenlid haalt het vonnis aan, waarin staat dat de rechter een artikel van bovengenoemde Rijkswet heeft gebruikt om de stelling van Olga Saleh-Kostrzewski, advocaat van de moordenaar van Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, van tafel te halen.

Zoals bekend, pleitte Saleh voor niet-ontvankelijkheid van het OM, dat een illegale deal zou hebben gesloten met Kuwas en andere getuigen, in ruil voor belastende verklaringen. De rechter oordeelde echter, dat:

“Het vergoeden van reis- en verblijfskosten aan getuigen vindt een wettelijke basis in artikel 59 van de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie, nader uitgewerkt in het Landsbesluit Tarief justitiekosten strafzaken.

Niet is gebleken dat de betaalde vergoedingen meer zijn dan alleen het vergoeden van de reis- en verblijfskosten in verband met de veiligheid van de getuigen. Evenmin is de conclusie gerechtvaardigd dat deze kostenvergoedingen disproportioneel zijn, gelet op het overlijden van twee betrokkenen. De betaalde vergoedingen zijn dan ook niet ongeoorloofd.”

Leeflang benadrukt verder dat het dus weer is bewezen dat deze wetten de bevolking beschermen tegen corruptie en georganiseerde criminaliteit, anders dan wat sommige strafadvocaten beweren.

“Het is begrijpelijk dat sommige strafadvocaten ten voordele van hun cliënten, liever met zwakke wetten te maken krijgen die niet gebruikt kunnen worden tegen georganiseerde criminaliteit”,

aldus Leeflang. Dit is zou volgens haar ook de reden zijn waarom deze advocaten tegen de consensus- Rijkswetten strijden en de bevolking proberen wijs te maken dat de wetten een buitensporige inmenging zijn in de autonomie.

Deze wetten hebben de autonomie echter versterkt tegen de machten van het kwaad, benadrukt Leeflang.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

2 Reacties op “Leeflang: Consensus-Rijkswetten helpen weldegelijk tegen georganiseerde criminaliteit

  1. zonder deze wetten, hadden Schotte, Dos Santos, Monk, Wilsoe, Asjes, jamooladin, stella van Rijn en de rest van de maffia helemaal vrij spel op Curacao.
    Dan was het land allang leeggeroofd…

  2. Fred de Haas

    Goed zo, Omayra! Ik ben benieuwd wat er uit de bus komt in 2015.
    Maar je hebt de spijker op de kop geslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *