Lio Capriles: Pauze nodig

lio capriles

Ex-bankier Lionel ‘Lio’ Capriles vraagt in verband met de perikelen tussen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de Curaçaose regering Schotte om een ‘pauze’

Willemstad – Ex-bankier Lionel ‘Lio’ Capriles vraagt in verband met de perikelen tussen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de Curaçaose regering Schotte om een ‘pauze’ en anders, indien nodig, zelfs een Algemene Maatregel van Rijksbestuur.

,,Dit gaat niet goed zo”, zegt de bekende en alom gerespecteerde voormalig president-directeur van de Maduro & Curiel’s Bank (MCB), de grootste commerciële bank van Curaçao en de Dutch Caribbean.

Hij doelt daarbij niet alleen op de kwestie van de Centrale Bank, maar überhaupt op de manier waarop eigen professionals worden afgemaakt. Er is ‘echt op korte termijn verandering nodig’, zegt Carpiles tegenover radio Z-86. Er moet een pauze komen wat betreft de scheldpartijen en de constante verdachtmakingen. Het bedrijfsleven ligt vrijwel plat, zegt Capriles in navolging van Girobank-directeur Eric Garcia gisteren in de Extra.

,,We verkeren momenteel in een situatie dat niet meer alleen de handrem is aangetrokken, maar we zitten nu in ‘reverse’ (achteruitversnelling).”

Capriles, die voorheen bekend stond om zijn scherpe opmerkingen die zowel vriend als vijand zich aantrokken, zegt dat wat er nu gebeurt – in het bijzonder ten aanzien van het instituut de Centrale Bank – slecht is voor de toekomst van Curaçao, slecht voor het vertrouwen en slecht voor de economie. En bij herhaling zegt Capriles dat ‘ontslagen’ door het bedrijfsleven tot de reële mogelijkheden horen.

Toen hij deze week het inmiddels beruchte radio-interview van Emsley Tromp hoorde over de tegenwerking die de Centrale Bank ondervindt, dacht hij ‘Wat pijnlijk voor Tromp, maar vooral pijnlijk voor Curaçao’, aldus de gepensioneerde bankier.

Curaçao bevindt zich volgens hem momenteel al in een zwakke positie en de economie zit vast, omdat zich te veel incidenten en conflicten voordoen die tot onzekerheid leiden. ,,Volgens mij heeft Tromp al die jaren erg goed werk gedaan; voor het eiland en voor de financiële sector. Dat de Centrale Bank nu al ruim zeven maanden zonder Raad van Commissarissen zit, is niet normaal en een kwalijke zaak.”

Capriles zelf zegt ‘niets verkeerds te zien’ in de commerciële lening die door Tromps vriendin is aangegaan (bij Banco di Caribe). ,,Er is hierdoor geen sprake van fraude bij de Centrale Bank. En het is verder de verantwoordelijkheid van de desbetreffende commerciële bank, ook om zich voldoende in te dekken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *