Livingstone: Misbruik macht TUI

Foto |  Livingstone Jan Thiel Beach Resort

Foto | Livingstone Jan Thiel Beach Resort

Willemstad/Amsterdam – Livingstone Jan Thiel Beach Resort eist in een kort geding voor de Amsterdamse rechtbank dat de Nederlandse touroperator Arke/TUI het hotel op Curaçao conform de overeenkomst weer gaat aanbieden.

,,Je kunt een bestaande relatie niet zomaar even opzij schuiven. Daar zijn regels voor, die we in kort geding willen afdwingen”, zegt directeur Sander Winterberg tegen het Antilliaans Dagblad.

Livingstone heeft een overeenkomst met Arke/TUI die nog tot en met 2014 doorloopt. Livingstone stelt wekelijks 40.000 dollar verlies te lijden omdat TUI haar verplichtingen niet nakomt, nadat het resort ervoor ‘koos’ (ook) met TUI’s nieuwe concurrent, touroperator Corendon die vanaf januari 2014 reizen in combinatie met KLM aanbiedt, in zee te gaan. TUI duldt echter geen concurrentie, zegt Winterberg.

Overigens biedt Arke/Tui géén garantie dat alle beschikbare kamers worden gevuld; het betreft slechts een ‘inspanningsverplichting’. De directeur zegt dat TUI met Arke en Kras ‘altijd een goede partner is geweest’, maar dat vermoedelijk door de economische crisis ook zij minder gasten konden aanleveren. Livingstone telt 128 villa’s en appartementen.

,,Toen zijn wij op zoek gegaan naar manieren om het gat op te vullen; niet naar een vervanger.”

De Nederlandse reisorganisatie Arke/TUI maakt in de ogen van Livingstone – en overigens ook andere lokale hotels – ‘misbruik van haar machtspositie’ op Curaçao. ,,Ook is er sprake van wanprestaties naar leveranciers.” Dat vindt het resort en op grond daarvan is Arke-moeder TUI voor de rechter gesleept. Die zou het resort boycotten, omdat het ook zaken wil doen met nieuwkomers Corendon en Stip Reizen.

De Telegraaf berichtte over het conflict. Arke/TUI-directeur Steven van der Heijden vindt de verwijten ‘onzin’. Zoals eerder tegenover het Antilliaans Dagblad verklaard, zegt hij:

,,We zeggen alleen tegen contractpartners: ‘Je kiest voor ons of voor de concurrentie.’

In dat laatste geval haken wij af, want we willen niet meegesleept worden in een prijsoorlog.” Begin januari gaat Corendon voor het eerst met KLM naar Curaçao vliegen. De frequentie wordt in het zomerseizoen opgevoerd, omdat de hotels die met Corendon willen werken genoeg toeristen eisen, aldus Corendontopman Atilay Uslu. Vlak voor de kerst doet de de Amsterdamse rechter uitspraak.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *