Loterijbaas Dos Santos weer opgepakt

Loterijbaas Dos Santos wordt door het RST team weggevoerd.

WILLEMSTAD — Robbie dos Santos (56) is vanochtend vroeg opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op de politicus Helmin Wiels in Marie Pampoen op 5 mei vorig jaar.

OM-woordvoerder Guillano Schoop bevestigt de aanhouding van de man R.A.d.S. door het team Maximus, dat onderzoek doet naar de intellectuele daders achter deze moord. Dos Santos is naast zijn broer, voormalig Financiën-minister George Jamaloodin, en voormalig minister van Onderwijs voor PS Carlos Monk, nu de derde Maximus-verdachte.

Schoop kon vanmiddag vanwege andere onderzoekshandelingen, waaronder huiszoekingen die moeten plaatsvinden, geen nadere mededelingen doen over deze zaak. “Er zal later op de dag aanvullende informatie worden gegeven, indien het onderzoek dat toelaat.”

Volgens niet-officiële berichten werd de eigenaar van Robbie’s Lottery bij zijn woning in Jan Sofat aangehouden.

De advocaat van zijn broer Jamaloodin, Chester Peterson, liet in zijn persbericht over de tunnelvisie van het OM al weten, dat één van de broers van Jamaloodin als verdachte is aangemerkt. “Deze getuige, namelijk K. alias Mònster, heeft verklaard dat wijlen Pretu (Luigi Florentina, red.) hem had verteld dat Dos Santos betaald heeft om Wiels te laten vermoorden.” Verder zei hij in het persbericht: “Eerst zouden Schotte, Monk en ene Trona de moord hebben beraamd, en nu zijn het Jamaloodin en zijn broer. Dit alles blijkt uit het dossier over Jamaloodin.” Dat het om Robbie ging en niet Amparo, werd vanochtend duidelijk.

Kort voor zijn dood maakte Wiels bekend dat hij op het spoor was van een ‘grote zaak’. In april vorig jaar stelde hij in verband hiermee vragen aan de overheid. Die gingen over telecombedrijf UTS en mogelijke illegale loterijen. Die vragen werden negen maanden later door Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) beantwoord. In verband hiermee deden er vlak na de moord op Wiels geruchten de ronde dat Robbie dos Santos achter die moord zat.

Bientu

Robbie dos Santos is daarnaast nog steeds verdachte in de zaak Bientu. Het Openbaar Ministerie wil over dit onderzoek geen mededelingen doen.

De loterijbaas werd hiervoor op 4 april 2012 opgepakt, ‘in verband met een onderzoek naar grootschalig witwassen van geld, valsheid in geschrifte en belastingontduiking’, zei het OM toen. Later sprak het OM van een ‘omvangrijk strafrechtelijk onderzoek van financiële aard’ en niet zo specifiek meer over witwaspraktijken. Zijn bedrijven en ook zijn woning werden eerder meerdere malen binnengetreden voor onderzoek.

Bovendien zou het beslag op zijn rekeningen in de Verenigde Staten nog steeds van kracht zijn, meldden bronnen.

Dos Santos is tot nu toe de enige verdachte in de zaak Bientu. Het OM wil nog steeds niets zeggen over mogelijke andere verdachten. Zo is nog altijd niet duidelijk of Jamaloodin zelf ook in deze zaak als verdachte is aangemerkt. Dit wordt pas duidelijk nadat alle verdachten zijn gedagvaard. Dan worden ook de tenlasteleggingen in deze zaak bekend.

Jamaloodin werd afgelopen donderdag vroeg bij zijn woning in Seru Lora Estate opgepakt en zit deze hele week ‘in beperking’ vast in Barber. Hij is in hongerstaking, als protest tegen de manier waarop verdachten op het eiland, inclusief hijzelf, behandeld worden. Zijn advocaat Peterson heeft kritiek op de onmenselijke situatie in het cellencomplex bij Barber.

Het team Maximus doet onderzoek bij één van de nummerkantoren, Robbies Lottery in Koraal Specht.

Jamaloodin was van 2010 tot 2012 minister van Financiën in het kabinet-Schotte.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *