Luchtvaartnieuws | TUI: aan de grond houden 737 MAX kost 200 miljoen euro

Door: Niek Vernooij

Voorlopig gaat TUI ervan uit dat de 737 MAX nog zeker tot half juli aan de grond blijft | Persbureau Curacao

HANNOVER – Het aan de grond houden van de Boeing 737 MAX-vloot heeft een negatief effect van zo’n 200 miljoen euro op het financiële resultaat voor TUI. Dat meldt het reisconcern vrijdag. Om de reeds geboekte vakanties door te laten is TUI genoodzaakt kostbare maatregelen te nemen.

TUI voelt met name het inhuren van vervangende vliegtuigen en hogere brandstofkosten door de inzet van minder zuinige vliegtuigen in de portemonnee. Ook worden aflopende leasecontracten van vliegtuigen die zouden worden vervangen door de 737 MAX verlengd.

De TUI-vloot telt in totaal 150 vliegtuigen, waarvan 15 737 MAX 8’s. De toestellen zijn actief bij de luchtvaartdivisies in Nederland (3), België (4), het Verenigd Koninkrijk (6) en Zweden (2). Dit jaar stond de levering van nog eens acht nieuwe MAX’en in de planning.

Wanneer de 737 MAX weer in gebruik kan worden genomen is onzeker. Het is nog onbekend wanneer de door Boeing ontwikkelde aangekondigde software-aanpassing voor de bestaande 737 MAX-vliegtuigen kan worden geïmplementeerd. Deze is bovendien nog niet goedkgekeurd door luchtvaartautoriteiten FAA en EASA.

Voorlopig gaat TUI ervan uit dat de 737 MAX nog zeker tot half juli aan de grond blijft. Op deze manier zijn de vakantiereizen tijdens de paasvakantie, Pinksteren en het begin van de zomervakantie verzekerd.

Mocht de 737 MAX gedurende de hele zomervakantieperiode aan de grond moeten blijven, dan kost dat het bedrijf nog eens honderd miljoen euro extra.

Bron: Luchtvaartnieuws

3 Reacties op “Luchtvaartnieuws | TUI: aan de grond houden 737 MAX kost 200 miljoen euro

  1. Ik heb altijd gedacht dat de FAA and Boeing onder een hoedje speelden. Alleen kon ik het niet bewijzen.

  2. Die miljoenen verdienen ze wel weer aan onverklaarbaar hoge tarieven vanaf bijvoorbeeld Curacao! Ga het verschil maar eens na tussen een retour tussen Curacao en Amsterdam en omgekeerd. Nog niet te spreken over de complete uitbuiting van de klant bij het boeken van een enkele reis. Gevleugelde MAFFIA!!

  3. Het is wel apart dat TUI vertrouwen blijft houden in Boeing want het lijkt alsof ze niet meer te vertrouwen zijn. Boeing heeft onlangs in sommige landen een paginagrootte advertentie met sorry geplaatst en tevens hebben ze aangekondigd een software update te hebben uitgevoerd maar het is niet bekend dat de oorzaak van de laatste 2 crashes, aan de software lag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *