Makelaar in ongelijk gesteld: Natuurlijk persoon hoeft geen courtage te betalen

Makelaar in ongelijk gesteld - Natuurlijk persoon hoeft geen courtage te betalen

Makelaar (Caresto)  in ongelijk gesteld – Natuurlijk persoon hoeft geen courtage te betalen

Willemstad – Een makelaar mag geen makelaarscourtage in rekening brengen bij een huurder die een persoon (dus geen bedrijf) is. Dit is onlangs gevonnist in een zaak van G.v.d.M. en Caresto International nv.

Het gerecht baseert zich op het Burgerlijk Wetboek, artikel 7:417, lid 4. Dit artikel duidt op de situatie dat een makelaar of andere tussenpersoon als lasthebber van zowel de huurder als de verhuurder optreedt en één van de lastgevers een natuurlijk persoon is die niet in de uitoefening van een beroep of bedrijf handelt.

,,Doet een dergelijk geval zich voor, dan mag de makelaar, wanneer het gaat om een zelfstandige woning, geen courtage bij de huurder in rekening brengen”, zo wordt in het vonnis uitgelegd.

In de rechtszaak gaat het om de vraag of V.d.M. de makelaarscourtage verplicht is te betalen aan Caresto voor het tot stand komen van de huurovereenkomst tussen V.d.M. en de verhuurder, in dit geval Hanenberg Properties.

Daarvoor is onderzocht of Caresto inderdaad als tussenpersoon is opgetreden voor zowel Hanenberg als V.d.M.. Ten eerste wordt geoordeeld dat de makelaar inderdaad als tussenpersoon voor Hanenberg is opgetreden. Uitgelegd wordt dat een woning pas op de website van Caresto geplaatst wordt als er overeenstemming is bereikt tussen de makelaar en de eigenaar van de woning.

,,Op het moment dat G.v.d.M. Caresto benaderde omtrent het huren van het appartement, heeft Caresto hem niet doorverwezen naar Hanenberg Properties. Caresto heeft V.d.M. telkens zelf te woord gestaan en hem van advies gediend omtrent het appartement, waardoor uiteindelijk een huurovereenkomst tot stand is gekomen.

Uit voorgaande kan geen andere conclusie voortvloeien dan dat Caresto ook als tussenpersoon namens V.d.M. is opgetreden”, zo wordt nader beschreven.

De uitspraak:

,,Het gerecht is van oordeel dat er sprake is van een situatie waarbij Caresto twee heren dient met betrekking tot de verhuur en huur van een appartement. Voorts staat vast dat V.d.M. een natuurlijk persoon is die een opdracht heeft verstrekt aan Caresto om ten behoeve van zichzelf een huurovereenkomst voor woonruimte aan te gaan.

Hij heeft dus niet in de uitvoering van een beroep of bedrijf gehandeld. Daarnaast staat niet ter discussie dat de woning een zelfstandige woning betreft. Op grond van het voorgaande heeft Caresto dus geen recht op loon (makelaarscourtage) jegens V.d.M.”

De vordering van Caresto, die de rechtszaak aanspande, is daarom afgewezen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “Makelaar in ongelijk gesteld: Natuurlijk persoon hoeft geen courtage te betalen

  1. he he eindelijk! Idioot gewoon, dat makelaars hier op het eiland jaren mee weg gekomen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *