27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Marc Frans wil Caribische stem zijn

HomeMediaMarc Frans wil Caribische stem zijn

Curaçaoënaar kandidaat voor europees Parlement

DEN HAAG — “Het maakt niet uit of je voor of tegen Europa bent, voor of tegen Nederland, voor of tegen onafhankelijkheid. Ik heb een praktische instelling: er worden regels gemaakt die direct of indirect gevolgen voor ons hebben, maar wij zitten niet aan tafel. Daar kan ik gewoon niet tegen.”

Advertentie

Door correspondent Otti Thomas

Marc Frans
Marc Frans

De 24-jarige Marc Frans wil de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba vertegenwoordigen in Europa.
Tot begin april voert hij campagne op Curaçao, nadat hij eerder deze maand Aruba bezocht.
De kandidaat-europarlementariër voor het CDA is ervan overtuigd dat de eilanden veel meer kunnen profiteren van de status van Landen en Gebieden Overzee (LGO).
Bovendien kan een vertegenwoordiger in Europa voorkomen dat de Caribische landen worden benadeeld door Europese regels.
Nog altijd is het meest bekende voorbeeld de importbeperking voor rijst, een EU-besluit uit 1997.
De Antillean Rice Mill, speciaal opgezet voor de export van rijst naar Europa, moest tientallen mensen ontslaan.
Ruim vijftien jaar later is de invloed van Europa alleen maar toegenomen.
Frans noemt als voorbeeld EU-wetgeving voor visserij.

Het gebied waar we mogen vissen, is enorm ingeperkt. Maar we hebben de zee nodig. Het is zelfs onze zee. Omdat wij niet meepraten zijn we afhankelijk van Nederlandse europarlementariërs. Die doen prima werk, maar het is voor hun niet vanzelfsprekend dat ze rekening houden met het belang van visvangst voor ons.”

Hetzelfde geldt voor EUrestricties voor de handel met Venezuela, ook een onderwerp waarmee Nederlandse europarlementariërs niet automatisch rekening houden inzake de belangen van de eilanden.

De Europese Unie wil voorkomen dat slimme zakenlieden via Curaçao producten kunnen invoeren in Europa. Maar voor de Benedenwinden is de handel met Venezuela cruciaal. EU-regels belemmeren onze visserij-activiteiten, de handel met Zuid-Amerika of onze relatie met de Verenigde Staten. Daarom moeten we extra oplettend zijn. We moeten rekening houden met alle blokken waar we aan grenzen. Europa is het blok waar onze invloed nog te gering is.”

Tegelijkertijd biedt de band met Europa ook voordelen.

Het probleem op de eilanden is dat investeringen teruglopen, zodat de waarde van de munt daalt. Hierdoor wordt de import duurder en daalt dus de levenstandaard van mensen. Het allerbelangrijkste is dus zorgen voor meer investeringen. Van het totale EU-budget gaat 70 procent naar de verschillende regio’s en als LGO’s zijn wij een van die regio’s. Maar dan moeten ze wel weten dat we er zijn. Doordat de Canarische eilanden wel goed vertegenwoordigd zijn, zijn er de afgelopen jaren daar veel investeringen geweest.”

Meer nog dan nu zouden beschikbare fondsen van de Europese Unie gebruikt kunnen worden voor de havens van de eilanden, de verbeteringen van wegen op Curaçao en de aanleg van telecommunicatieverbindingen op de Bovenwinden.

De Europese Unie vindt ook duurzaamheid heel belangrijk. De hele wereld heeft op dit moment aandacht voor Aruba. Als platform van innovatie heeft Aruba iets te bieden aan Europa. En wie iets kan bieden, heeft invloed.”

Frans ziet voor zichzelf ook een rol weggelegd als de verdediger van belangen van de eilanden als het gaat om de vestigingseisen voor Curaçaoënaars, Arubanen en Sintmaartenaren in Nederland, een voorstel dat volgens rechtsgeleerden in strijd is met Europese wetgeving.

Als we niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd zijn, dan moeten we eerst Nederlandse partijen vinden die ons willen helpen om het onder de aandacht te brengen van Europa.
En de Europese Unie wil dan liever dat je het eerst in je eigen land regelt, want die hebben daar helemaal geen zin in.
Als europarlementariër voor het Caribisch gebied kan ik meteen naar de juiste commissie gaan.
Het verschil tussen de aandacht die je krijgt als je in het parlement zit en als je er niet in vertegenwoordigd bent, is ongelooflijk groot.
Je kunt het je niet voorstellen.
Als je in die club zit, zit je erin, maar anders sta je er ook echt buiten. Het gaat niet om hoe groot een land is, maar of je er al dan niet bent op de momenten die belangrijk zijn.”

The Wright Company Marc Frans (Curaçao, 1989) kwam al als baby naar Nederland, maar is een echte Antilliaan.

Ik groeide op in Zeeland en ik was anders. Dat merkte ik al snel. Als gezin bespraken we andere dingen, we hadden een andere humor, we keken op een andere manier tegen het leven aan. En ik hou van die manier. Voor een deel heb ik echt een Nederlandse mentaliteit, maar als je me vraagt waar ik me het beste thuis voel, dan zijn het de eilanden.”

Als tiener kwam Frans bijna vanzelfsprekend in contact met andere jongens en meisjes met een Caribische achtergrond.

“We lachten om dezelfde grappen.”

Met zijn beste vriend begon hij al op vijftienjarige leeftijd een bedrijf dat zich eerst bezig hield met het bedrukken en borduren van kleding en dat tegenwoordig onder de naam The Wright Community trainingen verzorgt voor jongeren, websites maakt, video’s produceert en een voetbalteam sponsort.

Toen we begonnen probeerden we zo veel mogelijk winst te maken. Dat lukte, maar we werden er niet gelukkig van.
Tegenwoordig doen we alleen wat we leuk vinden en komt het verdienen van geld op de tweede plaats.”

Zijn ondernemerschap combineert hij met de studie Bestuurskunde.
Het team van the Wright Community is ook nauw betrokken bij zijn campagne voor de Europese verkiezingen.
Sterker nog, voordat Frans zich kandidaat stelde, besprak hij dat eerst met hen.

We wilden eerst weten of we echt een verschil zouden kunnen maken en echt iets zouden kunnen betekenen. Daarna hebben we samen het campagneplan geschreven.”

Het campagneplan, maar ook het enthousiasme van Frans maakte indruk op het CDA. Nog nooit stond een nieuwe, jonge kandidaat zo hoog op de lijst van de partij, namelijk op nummer 8.

Ik heb meteen vanaf het begin duidelijk laten zien dat ik initiatief neem en een doel heb waar ik helemaal voor ga. Die inzet en strijdlust spraken het CDA aan.”

De keuze voor het CDA heeft vooral te maken met de vrijheid die hij binnen de partij heeft.

Ik ben ook katholiek opgevoed en geloof in God, maar het was niet de voornaamste reden. Het CDA geeft kandidaten en leden ruimte om een standpunt in te nemen. Het belangrijkste zijn waarden als solidariteit met onze medemens, zorg voor de aarde en bijdrages aan de samenleving. Als een idee daar aan voldoet, dan is er veel mogelijk.”

Registreren
Inwoners van Curaçao, Aruba en St. Maarten die gebruik willen maken van hun stemrecht voor het Europees Parlement, moeten zich daar uiterlijk 10 april voor registreren.
Het registratieformulier is beschikbaar bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in de drie landen, maar kan ook via internet gedownload worden.
De verkiezingen vinden plaats op 22 mei.
Meer informatie staat op www.verkiezingen2014.nl.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties