Mariniers blijven op Aruba

Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) draait bezuinigingsbesluit terug

logo-nederlandDen Haag – De 32e infanteriecompagnie van het Korps Mariniers op Aruba wordt toch niet wegbezuinigd. Dat maakte minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie gisteren bekend. Het goede nieuws is te danken aan het begrotingsakkoord dat de regeringspartijen VVD en CDA eerder deze maand sloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet Rutte een bezuinigingspakket voor volgend jaar van 6 miljard euro waarvan de terugtrekking in 2015 van de op Aruba gestationeerde marinierscompagnie onderdeel was.
Om daarvoor voldoende steun in zowel de Tweede als de Eerste Kamer te krijgen moest de coalitie concessies doen.
Er werd onder meer overeengekomen Defensie na volgend jaar 115 miljoen euro extra toe te kennen.
Dat maakte het mogelijk de in september aangekondigde bezuinigingen terug te draaien of te verzachten.
Over welke dat zijn, stuurde Hennis-Plasschaert gisteren een brief naar het parlement.
Daarin maakt zij melding van het besluit de marinierscompagnie op Aruba te behouden. Minister-president Mike Eman reageerde verheugd op het bericht:

,,Het vertrek van de compagnie zou worden opgevangen door een rouleersysteem dus aan de sterkte van Defensie zou niet worden getornd.
Maar voor de particuliere sector, ik denk aan verhuurders van huizen, winkels en supermarkten en privéscholen, waren er wel degelijk gevolgen. Ik ben blij voor ze dat door het nieuwe besluit de permanente aanwezigheid van 120 mariniersgezinnen verzekerd is.”

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *