Mark Rutte: Verlichting schulden Sint Maarten gesloten boek

mark ruttePhilipsburg – Het vraagstuk of Sint Maarten nog recht zou hebben op enige schuldenverlichting vanuit Nederland, is definitief van de baan.
Dat gaf de Nederlandse premier Mark Rutte gistermiddag aan tijdens een persconferentie op Sint Maarten, waar hij gisteren verbleef voor een kennismakingsbezoek. ,,Dat is een gesloten boek”, gaf Rutte aan.
Sint Maarten zoekt zelfs via de rechter een manier om alsnog aanspraak te kunnen maken op enige schuldenverlichting, maar wat Nederland betreft is dat echt van de baan.
Tijdens het bezoek aan Sint Maarten heeft Rutte kennis gemaakt met de Raad van Ministers en hebben alle verschillende ministers een update gegeven van wat er momenteel speelt binnen elk ministerie.
Rutte gaf verder aan gesproken te hebben over de financiële situatie en over gerechtelijke kwesties.

,,In het Koninkrijk hebben we een onafhankelijk toezicht op de financiële situatie van een land. Het is heel belangrijk dat de begrotingen van 2013 en 2014 zo snel mogelijk worden afgerond.”

Ook is gesproken over integriteit.

,,Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties en ik hebben gouverneur Eugene Holiday gevraagd om een diepgaand onderzoek naar integriteitskwesties, dit zal hij doen.
Ik ben ook blij dat premier Wescot-Williams Transparency International (TI) verzocht heeft om een nationale integriteitsscan.
Dat geeft vertrouwen.”

Nog altijd is de opdracht van TI niet definitief rond, omdat er onafhankelijke fondsen gevonden moeten worden om het onderzoek te betalen.
In maart nam de premier voor het eerst contact op met TI.

Holiday: Wederzijds begrip en vertrouwen

Philipsburg – Gouverneur Euene Holiday van Sint Maarten heeft tijdens een welkomstspeech voor premier Mark Rutte en zijn delegatie benadrukt dat in het partnership tussen beide landen wederzijds begrip, vertrouwen, respect en samenwerking de hoekstenen moeten vormen.
De gouverneur verwelkomde ook de kansen die het bezoek schept voor zowel het zakenleven als de overheid van beide landen.

,,Ik geloof dat we gebruik moeten maken van de mogelijkheden die dit bezoek biedt om meer inhoud te geven aan een constructieve samenwerking tussen Sint Maarten en Nederland.”

De gouverneur constateerde dat hij in de zaal ‘enthousiaste mensen zag die klaar staan om op een vriendschappelijke manier met elkaar te discussiëren over investeringen, onderwijs, handel en de politiek’.
Holiday sprak de hoop uit dat in deze discussies de kansen onderzocht worden, en dat ze dienen om de constructieve relaties tussen Sint Maarten en Nederland te stimuleren.

,,Ik hoop dat uw missie, die met deze lunch aanvangt, zich verder ontwikkelt en uitgroeit tot betere en sterkere banden tussen de zakenwereld en regering.”

Volgens de gouverneur is de sfeer van constructieve samenwerking die hij terugziet in het programma van de delegatie van Rutte de beste manier om vooruitgang te boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *