Massale vergadering vakbonden

Darius ‘Lio’ PlantijnWillemstad – Zeven overheidsvakbonden zullen vanochtend onder werktijd vergaderen over mogelijke maatregelen van de overheid. Sitek adviseert ouders hun kinderen thuis te houden.

,,We raden ouders aan om hun kinderen thuis te houden, omdat op alle scholen op Curaçao geen volwassenen aanwezig zullen zijn”, laat vakbondsleider Darius ‘Lio’ Plantijn van Sitek desgevraagd weten.

Waarnemend minister van Onderwijs Ivar Asjes deed gisteravond in de Staten een oproep aan de leerkrachten op het eiland om wel onderwijs te verzorgen, ondanks de aankondiging van Sitek. Leden en niet-leden van ambtenarenvakbond Abvo, NAPB en SAP (politie), STrAF (belasting- en douanewezen), Sitek (onderwijs), STSK (niet-onderwijzend personeel) en Curatca (luchtverkeersleiding) worden door de vakbondsleiders opgeroepen zich om 8.00 uur deze ochtend te melden bij New Song in Muizenberg voor een informatieochtend. Plantijn:

,,Het is voor ons een manier om de overheid te laten zien dat de ambtenaren tegen de voorgenomen maatregelen van de regering zijn.
Wij vinden dat de overheid en het parlement niet veel respect tonen.
Wij hebben alternatieven ingediend bij de Raad van Ministers en het parlement. Op de brief aan de Raad van Ministers hebben we een oppervlakkig antwoord gekregen, van het parlement hebben we nooit response ontvangen.”

Bonden presenteren alternatieven

Tevens zullen de leden vanochtend worden geïnformeerd over de alternatieven die de zeven vakbondsleiders in gedachte hebben.

,,Dat betekent dat alle diensten plat gaan”, aldus de vakbondsleider van Sitek.

De ‘massale vergadering onder werktijd’ zal officieel tot 11.00 uur gaan duren volgens Sitek. STrAF laat weten dat de eindtijd onbekend is.

Plantijn vult aan: ,,Wij gaan onze leden niet verplichten weer aan het werk te gaan om 11.00 uur als zij langer willen vergaderen.”

De politievakbond, NAPB, laat weten te hopen op een ‘grote opkomst’.

,,Op deze manier kunnen we duidelijk maken waar we als ambtenaren staan en staan we sterker”, lichten zij toe.

Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening (PAIS) hoopt niet dat de aangekondigde acties van de overheidsvakbonden ten koste zullen gaan van de dienstverlening.
Dat heeft de minister gisteren desgevraagd laten weten.
De verschillende vakbonden die de ambtenaren vertegenwoordigen hebben stakingen aangekondigd uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen die moeten worden getroffen binnen het ambtenarenapparaat.
Het voorgestelde pakket bevat onder ander

  • reductie van het vakantiegeld van zes naar drie procent gedurende twee jaar;
  • bevriezing van de indexering twee jaar lang;
  • het beëindigen van VUT met ingang van 1 januari 2014;
  • het verdubbelen van de loontreden binnen een loonschaal, waardoor de tredeverhoging de helft wordt van nu en verlaging van de pensioenpremie van vier procent waarvan drie procent ten gunste van de overheid en een procent van de ambtenaar.

Minister van der Horst heeft maandag middels een brief laten weten dat acties op dit moment nergens voor nodig zijn omdat er gewoon nog gesprekken gaande zijn tussen zijn persoon en de vakbonden.

,,Een definitief besluit is nog helemaal niet gevallen over het pakket maatregelen dat verband houdt met de noodzakelijke reductie op de ambtelijke personeelskosten.”

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *