31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Mededeling(en) Openbaar Ministerie

HomeMediaMededeling(en) Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie

Hoge boete voor tweetal verkrachters

52.520 Gulden materiële en immateriële schade

Willemstad – De rechter heeft in eerste aanleg een vordering tot een vergoeding van 50.000 gulden toegewezen aan een meisje dat op haar dertiende verkracht is door twee buurjongens.

Advertentie

,,De minderjarige dochter van mijn cliënte is eind september 2011 het slachtoffer geworden van een poging tot verkrachting.
Zij was destijds slechts 13 jaar oud en sindsdien heeft ze te kampen met ernstige emotionele problemen”, aldus advocaat Marie-José Eisden.

Zij stelt dat het meisje heftig in haar persoon is aangetast en dat deze aantasting substantiële immateriële schade heeft veroorzaakt.

Eisden: ,,Deze immateriële schade is naar mijn mening voor een groot deel onherstelbaar en valt moeilijk begroot te worden. Desondanks dient er naar mijn mening gestreefd te worden naar adequaat herstel van de immateriële schade. Bij schending van de lichamelijke integriteit, de persoonlijke levenssfeer en bewegingsvrijheid manifesteert de schade zich niet of nauwelijks in objectieve factoren. De immateriële schade doelt op gevoelens van pijn, verdriet, vernedering, onbehagen, woede. Ook heeft dit meisje andere nadelen ondervonden zoals gederfde levensvreugde en slapeloosheid.”

Kortom, zo wordt geconcludeerd: ,,Door de poging tot verkrachting is de minderjarige ernstig in haar persoon aangetast.”

In het verzoekschrift zijn de feiten en omstandigheden genoemd om zo een duidelijk beeld te verschaffen omtrent de omvang van het geleden nadeel.
Een van de daders is al een keer strafrechtelijk veroordeeld voor de duur van 12 maanden waarvan 11 maanden voorwaardelijk jeugddetentie en een taakstraf bestaande uit een leerstraf van 80 uur.
De tweede dader is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 80 uur.
Dat de schadevergoeding zo hoog is, is gelegen in het feit dat de daders, buurjongens zijn van het minderjarige meisje en dat zij haar tot de dag van vandaag laten weten dat ze boos op haar zijn omdat zij door haar toedoen hebben vastgezeten, zo wordt nader uitgelegd door de advocaat.
Naast het bedrag van 50.000 gulden, zijn de jongens ook nog veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 2.520 gulden aan materiële schade.

,,In totaal dus een bedrag van 52.520 gulden is door de rechter toegewezen”, aldus Eisden.

————–
Nieuw vonnis smokkel Martinair

Willemstad – Een Curaçaose man (1961) is in cassatie door de Hoge Raad, vrijgesproken van een onderdeel in het vonnis in hoger beroep waarbij geoordeeld is dat de man met het geld dat in de woning is aangetroffen, zijn criminele opbrengsten veilig wilde stellen.

Weliswaar is hij veroordeeld voor het tot drie maal toe in september 2011 smokkelen van 8 kilo cocaïne via Martinair naar Nederland, het is onvoldoende bewezen dat de man zijn criminele opbrengsten wilde ‘witwassen’ enkel en alleen omdat hij het geld bij zich had. De man had bij zijn aanhouding in een schoudertas die hij om zijn schouder droeg een bedrag van 20.000 euro zitten.
Ook is bij huiszoeking in zijn slaapkamer een enveloppe aangetroffen met daarin 7.000 euro.
In beide gevallen heeft de man, aldus het proces-verbaal, geen antwoord willen geven op de vraag waar het geld van afkomstig was of waar het voor bestemd was.

Toch werd in hoger beroep als volgt geoordeeld:

,,Zowel bij de politie als ter terechtzitting in eerste aanleg en in hoger beroep heeft de verdachte ervoor gekozen geen mededeling te doen over de aanwezigheid van die gelden. Onder deze omstandigheden acht het Hof bewezen dat de gelden afkomstig zijn van de drugstransporten via Martinair.
De gelden zijn aangetroffen in een enveloppe in een slaapkamer, respectievelijk in een schoudertas, die door de verdachte bij het verlaten van zijn woning werd gedragen.
Gelet hierop kan worden gesteld dat de verdachte met die gelden een handeling pleegde, die erop was gericht ‘om zijn criminele opbrengsten veilig te stellen’.

In cassatie wordt hier nu over gesteld: ,,Het Hof heeft aannemelijk geacht dat de geldbedragen uit eigen misdrijf afkomstig waren. Het Hof heeft dit gekwalificeerd als witwassen. Aangezien echter uit ‘s Hofs motivering niet kan worden afgeleid dat sprake is van meer dan het enkel voorhanden hebben van die geldbedragen, is dat oordeel ontoereikend gemotiveerd.”

Dit onderdeel van het vonnis wordt terugverwezen naar het gemeenschappelijk Hof van Justitie en zal opnieuw beoordeeld moeten worden.

————–
Lagere straf voor vogelsmokkelaars

AMSTERDAM/WILLEMSTAD — De drie voormalige medewerkers van Parke Tropikal, Joost Pronk, Jan de Nijs en Jaime Felix zijn onlangs wederom tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld, voor de invoer van inheemse beschermde vogelsoorten in Nederland en hun deelname aan een criminele organisatie.

Pronk en De Nijs werden eerder elk veroordeeld tot 414 dagen gevangenis waarvan een jaar voorwaardelijk en Felix werd veroordeeld tot 404 dagen cel, waarvan ook een jaar voorwaardelijk.
Het aantal dagen is onlangs echter door de meervoudige economische kamer van het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch verlaagd tot 365 dagen, waarvan 320 dagen voorwaardelijk en twee jaar proeftijd voor Pronk en De Nijs en 280 dagen, waarvan 240 voorwaardelijk en twee jaar proeftijd voor Felix.
Het hof heeft bij de bepaling van de straf rekening gehouden met het feit dat de verdachten niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest.
Ook is gelet op de aard en de ernst.
De mannen waren betrokken bij de illegale invoer van vogels in Nederland vanuit Curaçao en handelden kennelijk slechts uit financieel gewin, staat in het vonnis.
De vogels werden in de handbagage per vliegtuig vervoerd naar Nederland en in Nederland verhandeld.
Op 10 juli 2009 werden bij Schiphol in de handbagage plastic kooitjes aangetroffen met daarin 117 vogels, waarvan inmiddels 33 vogels waren overleden.
Daarnaast hebben zij zich niet bekommerd om het feit dat door de illegale invoer van vogels in Nederland, verspreiding van besmettelijke dierziekten zou kunnen worden veroorzaakt.
De mannen hebben hiermee een onaanvaardbaar risico genomen, aldus het hof.

Uit de bewijsmiddelen leidt het hof verder af dat sprake is geweest van een criminele organisatie, bestaande uit De Nijs, Pronk en Felix.
Het doel van deze organisatie was om vogels vanuit Curaçao naar Nederland te smokkelen, om ze vervolgens te verhandelen.
Verder is gebleken dat het daarbij onder meer ging om de beschermde inheemse vogelsoorten: indigovinken, zwartvleugeltangares, Blauwe Bisschoppen en Roodborstkardinalen.
De verdachten beweren niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat het om beschermde vogels ging, aangezien de vogels niet genoemd werden in het zogeheten Cites-verdrag van uitheemse soorten.
En dat niet verwacht kan worden dat men van elk te importeren dier moet onderzoeken of het ‘van nature in Europa’ voorkomt wanneer dit evident niet het geval is.
Het hof merkt echter op dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het zich op deugdelijke wijze informeren over de eisen die aan de invoer van de vogels in Nederland worden gesteld.
De mannen hadden volgens het hof informatie moeten inwinnen over de vraag of zij de betreffende vogels mochten invoeren.
Tevens hadden zij kennis kunnen nemen van de inhoud van de Flora- en faunawet en van de op deze wet gebaseerde, in de Staatscourant gepubliceerde en via internet te raadplegen ‘Bekendmaking lijsten beschermde inheemse diersoorten’.
Dat het om ‘Amerikaanse tropische vogels’ zou gaan ontslaat hen niet van de verplichting zich te informeren over de toelaatbaarheid van invoer van die vogels in Nederland.
Dat door een dierenarts – die de gezondheidscertificaat heeft opgesteld – geen informatie zou zijn gegeven over de invoerregelingen, ontslaat hen evenmin van hun plicht om daar zelf onderzoek naar te verrichten, aldus het hof.
De dierenarts heeft overigens zelf opgemerkt dat hij alleen kijkt of een vogel gezond is, maar dat hij geen deskundige is op het gebied van vogels voor wat betreft ‘de namen, het leefgebied en andere specifieke informatie’.

=====================

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties