Meer bewakers bij JJIC na verkrachting meisjes

Minister Nelson Navarro : 'Er gaan koppen rollen' FOTO JEU OLIMPIO

Minister Nelson Navarro : Meer bewakers bij JJIC na verkrachting meisjes FOTO JEU OLIMPIO

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) heeft geld uitgetrokken om meer beveiligingsmedewerkers in te zetten voor bewaking van de paviljoenen van de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC, voorheen GOG).

In plaats van één bewaker, zullen voortaan twee personen deze paviljoenen bewaken. Dat is een van de maatregelen die de minister direct heeft genomen, na op de hoogte te zijn gesteld van verkrachting van meisjes in de jeugdgevangenis.

Dat zei de minister gistermiddag tijdens de wekelijkse persconferentie in Fòrti. Volgens de minister was er voorheen, door personeelstekort, maar één vrouwelijke of mannelijke beveiligingsmedewerker aanwezig.

Maar naar aanleiding van informatie over de situatie binnen de jeugdgevangenis is besloten om meerdere bewakers in te zetten. De verdachte bewaker werd eerder de toegang ontzegd en hij werd vervolgens aangehouden op verzoek van het Openbaar Ministerie, dat hem zal vervolgen voor ontuchtige handelingen met de meisjes.

Navarro gaf gisteren desgevraagd aan dat er sprake is van vijf tot zes slachtoffers. De meisjes waren het echter niet eens met de aanhouding van de man. Zij gaven aan dat alles met hun toestemming plaatsvond en dat zij de aanhouding betreuren. Sommigen zijn zelfs heel boos geworden, aldus Navarro.

“Deze handelingen met minderjarigen zijn echter strafbaar, of de meisjes het zelf wilden of niet, dus is de strafrechtelijke vervolging van de man door het OM terecht.”

Verder is ook besloten dat de meisjes door een psycholoog behandeld moeten worden. Echter, niet alle meisjes willen hieraan meewerken, aldus de minister. De directie probeert de slachtoffers echter te overtuigen van het belang om mee te werken. Het is volgens Navarro belangrijk om te weten waarom de meisjes hebben ingestemd met een seksuele relatie met de man.

“Vooral vanwege het feit dat zij het allemaal van elkaar wisten.”

Dit moet allemaal nog uit een uitgebreid onderzoek blijken. De minister zei verder desgevraagd tegenover de Amigoe niet te weten wat de meisjes in ruil hebben gekregen voor de seksuele relatie met de man.

“Dat moet het onderzoek van het OM nog uitwijzen.”

De slachtoffers werden allemaal door een dokter gecontroleerd op mogelijke opgelopen ziektes.

“Gelukkig heeft geen enkele van hen een ziekte opgelopen”, zei de minister.

Deze zaak kwam aan het rollen nadat de directie geinformeerd werd over het feit dat diverse onbekenden zich de laatste tijd ‘s avonds laat en zonder toestemming op het terrein van de inrichting bevonden. Om erachter te komen wie die personen waren en wat zij daar gingen doen, heeft de directie het pedagogisch personeel verzocht om met de jongeren te praten.

Uit gesprekken met diverse meisjes bleek dat één van de werknemers, een bewaker dus, zich diverse malen schuldig had gemaakt aan ontuchtige handelingen met de minderjarigen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *