Meer landen moeten dokken voor slavernij

Bron: Versgeperst.com

slavernijCURAÇAO – Een Caribische commissie wil van meer landen herstelbetalingen voor slavernij. In eerste instantie werden Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland genoemd. Nu wil de Carribean Community Reparations Commission ook geld zien van Spanje, Portugal, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Advertentie

“Nu wij dieper in onze geschiedenis graven, komen wij er achter dat de meeste Europese landen, ook die in Zuid-Europa en Midden-Europa, hierbij betrokken waren”

, zei commissievoorzitter Hilary Beckles dinsdag op een persconferentie in Jamaica.
Zo is de commissie bezig informatie te verzamelen over landen als Zwitsersland en Rusland, zei zij.

Leigh Day
De Caribische Gemeenschap of Caricom kondigde in juli aan herstelbetalingen te willen voor de slavernij en het uitmoorden van de oorspronkelijke bevolkingen door de vroegere koloniale mogendheden.
De Caribische landen hebben daartoe het Britse advocatenkantoor Leigh Day in de arm genomen, dat onder meer succes had met het vorderen van compensatie voor honderden Kenianen die tijdens de opstand van de Mau Mau in de jaren vijftig en zestig door de Britse koloniale autoriteiten gefolterd waren.

Internationaal Gerechtshof
Advocaat Richard Stein kondigde dinsdag stappen bij het Internationaal Gerechtshof aan als onderhandelingen met de betrokken landen niets opleveren.

Dat is de effectiefste weg die de Caribische staten kunnen bewandelen als ze geen succes kunnen behalen in de diplomatieke dialoog”, zei Stein op de persconferentie in Jamaica.

Volgens de Caricom-commissie zijn de wonden van de slavernij nog steeds voelbaar in het maatschappelijke leven in het Caribisch gebied.

© Novum

Advertentie

To Top

0 Reacties op “Meer landen moeten dokken voor slavernij

 1. @Brendel:
  Krijg ik als Arubaanse ook herstelbetaling van Curaçao?
  Tot 1954 werden de latere “Nederlandse Antillen” in de koloniale wetten aangeduid met “Curaçao en onderhorigheden”.
  De centrale regering van Curaçao heeft jaren lang de vestiging van een middelbare school op Aruba tegengehouden (op Curaçao waren er 3).
  Daardoor moesten veel jongeren op Curaçao naar school (extra kosten voor de ouders, want die kinderen moesten ook worden gehuisvest).
  Als gevolg hiervan woonde ik op mijn 15e verjaardag (de dag waarop de teller begint te lopen voor het ouderdomspensioen)op Curaçao ipv op Aruba. Hierdoor ontvang ik een lagere AOV (equivalent van AOW in NL). Hetzelfde geldt voor mijn echtgenoot. Het scheelt ons op jaarbasis 525 euro, al 4 jaar lang en voor de rest van ons leven.

 2. Ik sta er helemaal achter. De geschiedenis moet het aangedane leed van het verleden zoals onder anderen de Slavernij vergoeden. Alle landen zullen de portemonaie
  moeten trekken voor in het verleden aangedane leed aan de mensheid. HET IS DAAROM dat ik ook schadevergoeding eis van Spanje voor het aangedane leed tijdens en na de 80 jarige oorlog aan mijn voorvaderen, Ook wil ik Engeland benaderen voor schade vergoeding voor het leed aangedaan aan mijn familie gedurende de 6 oorlogen in het verleden.
  Verder wil ik van de Fransen geld zien voor de bezetting die Napoleon doorvoerde in Nederland en mij onderwierp aan zijn gezag. En wat about de duitsers, die een aantal van mijn familie leden vermoorden en ons kleine Nederland 5 jaar lang onder zijn laars bijna vertrapte. Als ik dat geld binnen heb,
  dan ga ik ook nog even langs de Hunnen, De Mooren, de Noormannen en het verdere tuig die ons hebben uitgezogen,dorpen en steden hebben platgebrand, onze vrouwen verkracht en ons mee hebben genomen om als slaaf te functioneren, velen daarvan eindigden hun leven als roei-slaaf aan boord van hun galeien.
  Ik verwacht dan ook een hele hoop geld, en waarom zou ik dan niet dat geld ook delen met de mensen, die geleden hebben door mijn eigen voorvaderen………
  Ja ..Toch…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *