Men wil van korpschef een martelaar maken

Minister Navarro:

Navarro2WILLEMSTAD — Als korpschef en lid van het Team Grootschalig Onderzoek (TGO) had Marlon Wernet zich moeten laten inlichten over de zaak Magnus, en meer specifiek over de overplaatsing en opsluiting van Luigi ‘Pretu’ Florentina.

Advertentie

Het feit dat hij op vakantie was, betekent niet dat hij niet verantwoordelijk is voor beslissingen die zijn genomen in zijn afwezigheid, zegt Justitie-minister Nelson Navarro.
Hij werd zelf sterk bekritiseerd naar aanleiding van de beslissing om de korpschef op non-actief te stellen en merkt op dat men van Wernet een martelaar wil maken.
Tijdens de persconferentie over het rapport van de Commissie Onderzoek besteedde de minister extra aandacht aan de plichten van Wernet als korpschef.
Navarro legde desgevraagd uit dat er inderdaad een ministeriële beschikking (MB) bestaat van 24 april jongstleden, waarin staat dat Wernet meer afstand moet houden van het operationele proces. Maar dat Wernet in dit geval – zeker gezien het belang van de zaak – niet had moeten doen alsof zijn neus bloedde.

“Ik leg de schuld niet bij Wernet, maar hij had zich meer moeten bezighouden met het proces rond de opsluiting van de gedetineerde. Daarvoor is híj verantwoordelijk.”

De beslissing dat Wernet afstand moet houden is genomen naar aanleiding van eerdere verzoeken van de politiebonden aan de minister om de korpschef te ontslaan.
Hij zou zich te veel mengen in details van procedures.
De minister besloot toen dat Wernet als korpschef aan zou blijven, maar dat hij meer afstand moest houden van het operationele proces.
Dit staat ook in de genoemde MB.
Navarro herhaalde tijdens de persconferentie dat naar zijn mening het Openbaar Ministerie en het Korps Politie Curaçao verantwoordelijk zijn voor alles wat verkeerd is gegaan bij de overplaatsing en opsluiting van Florentina in het cellencomplex in Barber.
En dat hij alleen tegen de korpschef kon optreden en niet tegen het OM.
De minister legt uit dat, nadat hij publiekelijk had gezegd dat zowel het OM als het KPC verantwoordelijk is voor de dood van de man, hij een mail heeft gekregen van procureur-generaal Dick Piar.
In die mail werd hij eraan herinnerd dat de benoeming en het ontslag van een PG of een hoofdofficier van justitie bij Koninklijk Besluit wordt gedaan.

“Ik wist dus van tevoren al dat ik nul op het rekest zou krijgen en besloot daarom geen verzoek te doen aan de Rijksministerraad om op te treden tegen het OM.”

Verder weerspreekt Navarro berichten in de media dat ook hij verantwoordelijk is voor de dood, omdat hij onder andere geen directe of indirecte instructies had gegeven aan de betrokken instanties.
Volgens de minister blijkt dat niet uit het rapport van de commissie.

“Uit dat rapport blijkt dat ik dergelijke instructies ook niet had moeten geven. Het OM had dit van mij ook niet verwacht.”

De Justitieminister voegde daaraan toe dat hij zich niet kan bezighouden met details van een procedure.

“Ik mag aannemen dat iedereen professioneel is en kan doen wat van hem gevraagd wordt, zonder hierop steeds toezicht te houden.”

To Top

0 Reacties op “Men wil van korpschef een martelaar maken

  1. Als hoogste baas is Navarro verantwoordelijk. Graag trappen dit soort mensen naar beneden. Met een beetje fatsoen had hij de eer aan zichzelf gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *