Mensenhandelonderzoek Race Cafe nog niet gereed

Mensenhandel-prostitutie

Mensenhandelonderzoek Race Cafe nog niet gereed

WILLEMSTAD — Het onderzoek naar mensenhandel, bekend als de Race Cafe-zaak, is gisteren wederom aangehouden voor nader onderzoek. Er moeten nog een aantal getuigen gehoord worden. De zaak is tot september verdaagd.

De zaak werd eerder meerdere malen om dezelfde reden aangehouden, maar aangezien de getuigen/slachtoffers zich in het buitenland bevinden en moeilijk zijn te vinden, duurt het allemaal nog langer voordat deze zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

Dit is ook de reden waarom de verdachten G.D.O. (een agent), E.C.P. en R.W. eerder bij de pro forma-behandeling van de zaak in mei vorig jaar onder voorwaarden zijn vrijgelaten. Later kregen zij zelfs hun paspoorten terug. De verdachten moeten terechtstaan voor hun betrokkenheid bij mensenhandel. Inmiddels zijn wel twee getuigen gehoord.

Een delegatie, bestaande uit een rechtercommissaris, een griffier, een tolk, een officier van justitie en de desbetreffende advocaten van de verdachten, Marije Vaders en Everett Wilsoe, zijn enkele maanden geleden naar de Dominicaanse Republiek afgereisd voor het horen van getuigen.

Maar uiteindelijk zijn slechts twee van de getuigen gevonden en gehoord. Er moeten echter meerdere getuigen gehoord worden die zich in het buitenland bevinden, onder meer in Colombia. De Colombiaanse autoriteiten zouden onder meer ondersteuning geven aan het OM.

De verdachten zijn net als het brein – de Colombiaanse vrouw Lida Marcela Muñoz Cuadros – aangehouden voor hun betrokkenheid bij mensenhandel. Het onderzoek naar mensenhandel begon in 2009 in de Colombiaanse stad Cali, waar de Colombiaanse politie (DIJIN) twee jaar later vier verdachten van mensenhandel oppakte.

Naar aanleiding van deze arrestaties nam de Colombiaanse politie contact op met de Nederlandse ambassade, die het lokale speciale politie-team verzocht de leden van het netwerk op het eiland aan te houden. Uit een spoor van e-mails naar Cuadros bleek dat zij te vinden was op Curaçao.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Cuadros vanuit het Colombiaanse Valle del Cauca vrouwen hierheen heeft gehaald om in de erotische branche te werken. De vrouwen zouden gelokt zijn met de belofte dat ze op Curaçao een betere baan zouden krijgen, maar eenmaal hier op het eiland zouden zij gedwongen zijn hun reis terug te betalen en zouden zij in de prostitutie zijn beland.

Volgens de autoriteiten bracht Cuadros de slachtoffers naar de bar en de verdachte E.P. nam al hun documenten en persoonlijke bezittingen in beslag. Vervolgens zouden zij zijn onderworpen aan fysieke en psychische mishandeling en zouden zij gedwongen zijn om te werken, zelfs wanneer ze ziek waren.

Volgens de autoriteiten informeerde de agent G.D.O het netwerk over op handen zijnde politie-operaties tegen mensenhandel.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *