Mes in UTS gezet

Vakbond eist opstappen De Geus na drastische bezuiniging

uts-smallWillemstad – Van de 600 werknemers die telecommunicatiebedrijf UTS op Curaçao rijk is, moeten er zeker 200 naar huis. Dat heeft UTSdirecteur Paul de Geus gisteren tegenover deze krant bekendgemaakt.

Advertentie

Volgens De Geus is deze afvloeiing noodzakelijk om een stabiele en concurrerende positie in de markt te behouden. Om hun ongenoegen te uiten hebben meer dan honderd UTS-werknemers gisteren onder werktijd met vakbond Sitkom vergaderd.
Met de steun van het UTS-personeel heeft Sitkom in een resolutie aan de premier Ivar Asjes en minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning gesteld dat De Geus niet langer aan kan blijven.
Volgens Emilio Brunken, de voorzitter van de vakbond, doet de De Geus directie het telecommunicatiebedrijf geen goed en moet hij aan de kant worden gezet.
De UTS-directeur liet in een gesprek met deze krant gisteren weten het ongenoegen van het personeel te begrijpen, maar liet in dezelfde adem weten dat deze maatregel noodzakelijk is om in de huidige markt te overleven.
Volgens De Geus was het sinds 2009, toen de inkomsten van UTS minder werden, bekend dat er in het kader van de Business Process Reengineering (BPR) drastische maatregelen moesten worden getroffen, maar heeft de directie steeds geprobeerd het personeel hierbij te sparen.

,,Sinds 2010 hebben we alles op alles gezet om de kosten te verminderen en dat is deels ook gelukt. In de afgelopen drie jaar tijd zijn de kosten met 30 miljoen gulden verminderd”, aldus De Geus.

Ondanks de vermindering van de kosten, is het volgens de UTS-directeur nodig dat er 200 personen naar huis worden gestuurd, met de mogelijkheid dat er in de toekomst meer zullen volgen.

,,Gebaseerd op de huidige situatie in de markt en om het bedrijf te kunnen reorganiseren, is er geen andere mogelijkheid.”

De Geus wijst dan ook de stelling van Sitkom dat hij zou moeten vertrekken van de hand:

,,Het gaat niet om de persoon De Geus. Het gaat er niet om wie de directeur is. Als Jantje of Pietje hier zou zitten, zouden deze moeilijke maatregelen toch nog moeten worden getroffen opdat het bedrijf kan groeien. We moeten ons aan de markt aanpassen.”

RvC staat achter plan De Geus
De drastische bezuinigingsmaatregelen die binnen UTS worden getroffen, kunnen op de steun van de hele Raad van Commissarissen rekenen.
Dat heeft De Geus gisteren bekendgemaakt.
Vakbond Sitkom daarentegen maakt zich ernstige zorgen om het voortbestaan van het bedrijf.

,,Het gaat ons niet eens om de al dan niet vrijwillige of gedwongen ontslagen”, zo liet Brunken gisteren in gesprek met radio Z-86 weten,

,,maar om het voortbestaan van het bedrijf.”

De voorman van Sitkom eist een audit bij UTS, waarvan hij zegt dat ook Balborda en PNP-Statenlid Humphrey Davelaar dat eerder ook wilden.
Sitkom heeft bewust eerst de afronding van de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) afgewacht alvorens te reageren op de door de directie voorgenomen herstructurering met afvloeiing van personeel.
Volgens Brunken werd eerst de mogelijkheid geboden voor vrijwillige afvloeiing, maar ‘niemand heeft daarop gereageerd, hoewel er wel zijn die dat willen’.
Dat komt omdat wat geboden wordt bij vrijwillig vertrek in de ogen van Sitkom onvoldoende zou zijn.
De personeelsleden zijn niet de enigen die te lijden hebben van de bezuinigingsmaatregelen van UTS. De afgelopen drie jaar hebben verschillende afdelingen hiermee te maken gehad.

De Geus vertelt: ,,We hebben op verschillende gebieden moeten snijden in de kosten.
De gebouwen die we gebruiken, stroom en water, consultancy, aannemers en de uitzendkrachten zijn slechts een aantal voorbeelden.”

Ook de ‘operations’ van UTS in Suriname en St. Kitts hebben te maken met de bezuinigingsmaatregelen. Het proces is nu in volle gang om beide organisaties te verkopen. Zo heeft De Geus gisteren bekendgemaakt.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *