Amigoe | MFK bijt zich vast in CBCS-onderzoeksrapport

Gerrit-Schotte

MFK bijt zich vast in CBCS-onderzoeksrapport

WILLEMSTAD — MFK-politiek leider en fractievoorzitter Gerrit Schotte wil van PricewaterhouseCoopers (PwC) Nederland weten of het definitieve rapport over het toedrachtsonderzoek betreffende de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) al gereed is en wanneer hij daarvan kennis zou mogen nemen.

Dat vraagt hij in een brief aan Lynn Bui van PwC Nederland. In een derde brief aan minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) vraagt hij ook naar het rapport.

Schotte stelt dat hij in verband met het onderzoek op 15 mei een onderhoud heeft gehad met onder anderen Bui van PwC. Hiervan is een verslag opgemaakt, dat door Schotte is geautoriseerd. Het verslag zou worden gebruikt bij het opstellen van het rapport over het onderzoek bij CBCS.

Inmiddels is ruim een jaar verstreken en Schotte zegt nog steeds niet te hebben vernomen in hoeverre en op welke wijze gebruik is gemaakt van het verslag in de definitieve rapportage.

“Evenmin heb ik de gelegenheid gehad om vast te stellen, of, in hoeverre en op welke wijze mogelijkerwijs delen van het onderhoud met u dat ik niet heb geautoriseerd, toch onderdeel vormen van uw definitieve rapportage inzake de CBCS”, aldus het Statenlid.

Tevens wijst Schotte erop dat hij er op 28 oktober mee akkoord is gegaan dat een tweetal quotes van hem in het rapport gebruikt mogen worden, echter onder de voorwaarde ‘dat dit niet kan betekenen, dat de quotes uit hun context worden gehaald.’

“A fortiori geldt ook hier, dat de door een accountant/ adviseur in acht te nemen zorgvuldigheid met zich meebrengt, dat ik aan de hand van het definitieve rapport de mogelijkheid moet hebben om vast te stellen of, in hoeverre, op welke wijze en in welke context de door mij geautoriseerde quotes in het rapport zijn opgenomen”.

Jardim

Tevens stelt Schotte voor de derde keer vragen aan Financiën-minister Jardim over het PwC-rapport over CBCS. Op 4 februari vroeg Schotte al of de minister het rapport heeft ontvangen en hoe lang het nog duurt voor de Staten het rapport krijgen. Op 15 april herhaalt de MFK deze vragen aan de minister, omdat deze geen antwoord had gegeven. In een brief van 24 juni herinnert de MFK de minister eraan dat conform artikel 55 van de Staatsregeling de minister verplicht is om vragen van de Staten te beantwoorden.

Tevens is er een protocol tussen de overheid en de Staten, waarin de overheid zich verplicht om binnen twee maanden vragen van de Staten te beantwoorden.

“In dit kader stel ik u weer deze vragen”,

aldus Schotte. Verder zegt hij dat de minister op verschillende momenten in de Staten en in de media heeft beloofd om het rapport zo snel mogelijk naar de Staten te sturen, zodra het wordt gepubliceerd.

“Je komt je eigen beloften niet na. Is het omdat het rapport vernietigend is voor de president-directeur van de CBCS, dat je het rapport niet publiekelijk durft te maken?”, vraagt Schotte.

Volgens het MFK-Statenlid is de CBCS-directeur betrokken bij het ene schandaal na het andere. Hij somt op:

 1. financiering ‘SI’-campagne,
 2. obligatielening CBCS ten behoeve van Aqualectra,
 3. obligatielening CBCS ten behoeve van de havenautoriteiten St. Maarten,
 4. het in dienst nemen van een familielid met een salaris van 300.000 gulden per jaar zonder een open sollicitatieprocedure te hebben doorlopen,
 5. buitensporige reizen betaald door CBCS, gebruik van de CBCS-creditcard voor persoonlijke doeleinden,
 6. aangaan van een privélening zonder enige vorm van onderpand voor het opstarten van twee winkels voor een vriendin,
 7. gebruikmaken van een gedeelte van de privélening om in het eigen privépensioen te storten om het daarna terug te storten nadat dit publiekelijk bekend werd,
 8. onvoldoende toezicht op de Girobank om vrienden te beschermen,
 9. politieke vrienden (of hun echtgenoten) helpen aan een goed betaalde baan bij de CBCS
 10. en de bank van John Deuss (die criminele antecedenten had), FCIB, helpen aan een vergunning waarmee aan witwaspraktijken deed.

Verder zegt Schotte dat de directeur, Emsley Tromp, er alles aan heeft gedaan om een onderzoek van de Algemene Rekenkamer bij CBCS te frustreren. Tromp heeft dan ook de laatste jaren, aldus Schotte, er alles aan gedaan om te voorkomen dat hij officieel wordt aangeklaagd voor al deze schandalen.

Bron: Amigoe

Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

4 Reacties op “Amigoe | MFK bijt zich vast in CBCS-onderzoeksrapport

 1. Henriques

  Ik denk dat we blij moeten zijn met een persaon als Tromp als hoofd vd Centrale Bank, anders was alles al leeggeroofd.

  Dat is natuurlijk het grootste punt hier. Schotte en zijn maffiose cs willen natuurlijk het liefst uemand uit de Eigen club daar hebben want dan kan er flink geroofd worden.
  Bizar dat niemand dat inziet.

 2. ik denk ook dat Tromp en zijn maatjes van de witte boorden, niet deugen.
  Een onafhankelijk onderzoek bij CBCS zou meer dan op zijn plaats zijn.
  maar Schotte heeft wel heel veel boter op zijn hoofd, om daar als verdachte in diverse witwaspraktijken, verzekeingsfraude, iemand te hebben dood gereden met 100 km per uur of meer, contacten met maffiabazen enzovoorts…, iets over te durven zeggen.
  zo iets; van wel de splinter bij een ander zien en niet de balk bij zich zelf.

 3. Henriques

  Wanneer bijt de zelfde MFK club zich nu een keer in Eigen rottend vlees.
  Que grupo variopinto!!

 4. Abraham Mossel

  Als het waar is wat Gerrit de Raaf hier allemaal verkondigt dan kan hij Tromp een hand geven en zijn zij twee handen op één buik met de zelfde doortrapte maffia streken. Misschien worden het wel maatjes in het gevang!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *