MFK: ‘Werken wordt ons onmogelijk gemaakt’

mfkWILLEMSTAD — Sinds november vorig jaar heeft de MFK-fractie in de Staten negen brieven aan verschillende leden van de regering gestuurd.
Op slechts vier van deze brieven is ooit antwoord gekomen, constateert MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas.
In een brief aan premier Ivar Asjes (PS) hekelt de MFK’er deze gang van zaken.

In zijn brief verwijst Pisas naar de Staatsregeling van het land Curaçao, waarin melding wordt gemaakt van het feit dat de regering vragen van Statenleden moet beantwoorden.
Hij spreekt dan ook van een ‘constitutionele verplichting’ van de ministers.
Sinds november 2012 heeft de MFK-fractie in de Staten in totaal negen brieven naar verschillende ministers gestuurd.
Voor de brieven die zijn beantwoord heeft de regering tot nu toe tussen de zeven weken en zeven maanden de tijd genomen.
Met de brief aan Asjes stuurt Pisas ook een lijst van de negen brieven met vragen, die onder meer zijn gestuurd naar ministers van de afgelopen drie kabinetten.

Pisas geeft toe dat nergens vermeld staat hoeveel tijd een minister of regering kan nemen om brieven te beantwoorden, maar dat in het algemeen wordt aangenomen dat dit ‘binnen een redelijke termijn’ dient te gebeuren.
Door het voormalige Eilandgebied Curaçao werd een termijn van vier weken gehanteerd, terwijl in Nederland de regering brieven binnen drie weken dient te beantwoorden.
Door de nalatigheid van de regering in dezen wordt de MFK-fractie ‘ernstig gehinderd’ in het uitvoeren van haar werkzaamheden, aldus Pisas.
Hier voegt hij nog aan toe dat ook vergaderingen, die door zijn fractie worden aangevraagd, te laat of zelfs helemaal niet worden opgeroepen.
Hij constateert dat het erop lijkt dat alles in het werk wordt gesteld om te beletten dat de MFK-fractie haar democratische controletaak naar behoren kan uitvoeren.

“Als grootste oppositiepartij kunnen wij ons onmogelijk neerleggen bij deze gang van zaken.”

De MFK dringt er bij de huidige premier Ivar Asjes op aan om in deze zaak tussenbeide te komen.
Zo wil Pisas dat Asjes aangeeft dat de vragen aan ministers binnen een redelijke termijn dienen te worden beantwoord en wat hieronder dient te worden verstaan.
Ook vraagt het MFK-lid aan Asjes of die zijn mening deelt dat hij als premier een coördinerende rol dient te spelen bij de afhandeling van vragen van Statenleden en of hij deze brief ‘binnen een redelijke termijn van drie tot vier weken zal beantwoorden’.

Een Reactie op “MFK: ‘Werken wordt ons onmogelijk gemaakt’

  1. Ach meneer; Gilmar ‘Pik’ Pisas, toen uw partij aan de macht was hadden jullie toch ook geen probleem als brieven en agenda punten van o.a. PAR gewoon van tafel werden geveegd. Dus ik vraag me nu echt af ” Waarom zit je nu te huilen?” die brieven liggen onderin de kliko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *