Minister Dick weigert in het Nederlands te antwoorden

irene-dick-ministerie-OCWS

Minister Dick weigert in het Nederlands te antwoorden

CURAÇAO – Minister van Onderwijs Irene Dick weigert tijdens persconferenties van de ministerraad vragen in het Nederlands te beantwoorden. De persconferenties van de ministerraad gaan gewoonlijk in het Papiaments, maar indien een journalist een vraag in het Nederlands stelt, geeft een minister doorgaans ook in het Nederlands antwoord.

Gisteren werd door journalist Rick Hart van Radio Hoyer 2 een vraag in het Nederlands gesteld. “De luisteraars van Radio Hoyers 2 zijn namelijk Nederlandstalig.”

Toen de minister de vraag in het Papiamentu beantwoordde, verzocht Hart de minister de vraag in het Nederlands te beantwoorden.

Inburgeringscursus
“U vindt een antwoord in het Nederlands beter, maar we zitten hier op Curaçao, dus ik vind het beter het antwoord in mijn taal te geven.”

De minister raadde de journalist aan een inburgeringscursus te gaan volgen. De minister gaf hiermee blijk de essentie van het verzoek om de vraag in het Nederlands te beantwoorden niet te begrijpen. De journalist is het Papiamentu machtig en volgt altijd de persconferenties in het Papiamentu, maar de luisteraars van Radio Hoyer 2 zijn Nederlandstalig.

Verleden
In het verleden waren er ook ministers die hun vraag in het Papiaments beantwoordden, maar na een verzoek dit in het Nederlands te doen, gebeurde dat ook altijd.

Afloop
Na afloop, tijdens een persoonlijk gesprek tussen minister en journalist, bevestigde de minister nogmaals ook in de toekomst haar vragen in het Papiamentu te zullen beantwoorden. Na dit onderhoud gaf de minister overigens wel een interview in het Nederlands voor Radio Hoyer 2.

Irene Dick in gesprek met Rick Hart.

Bron: Versgeperst

22 Reacties op “Minister Dick weigert in het Nederlands te antwoorden

 1. heeft iemand al de inburgeringscursus voor Curacao gevonden. Jammer dacht dat de Minister het wel wist. tenslotte ze verwijst er na.

 2. Mevrouw Dick moet terug naar de mondi waar ze overduidelijk vandaan komt.

 3. bon siman,

  kennissen van mij vragen waar ze de inburgeringscursus kunnen volgen. Als Minister van Onderwijs moet ze dat wel weten en wat de kosten zijn.
  welke bedrijven zijn daarvoor verantwoordelijk, zijn de certificaten erkent door de Minister?
  Ook is de vraag als je de inburgeringscursus voor en van Curacao heb, kun je dan gelijk deze cursus en certificaat kunt gebruiken voor het aanvragen van het Nederlandse Paspoort.

 4. Het is bekend dat MEVROUW DICK( in Engelstalige landen lachen ze zich het apezuur) zich in het Nederlands slechts onbeholpen kan uitdrukken. Dat heeft te maken met haar beperkte vooropleiding en
  levenslang verblijf op het eiland waardoor ze gehinderd door tunnelvissie geen idee heeft dat de wereld ietwat groter is dan onze rotspunt. Meer geschikt als medewerker bij MacDonalds dan als minister. Wat een aanfluiting.

 5. Minister Dick weigert in het Nederlands te antwoorden
  Posted on 14 juni 2014

  Dit gebeurde dus een jaar geleden, waarom wordt dit ineens nieuw leven ingeblazen?

 6. observator

  Mevr. Dick vergeet gemakshalve dat zij de Nederlandse (niet de Curacaose) nationaliteit bezit, en onderdaan van het Koninkrijk der Nederlanden is. Curacao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, in de grondwet van dit Koninkrijk is Nederlands als de officiele taal opgenomen. Als mevr. Dick geen deel van dit Koninkrijk meer deel wenst uit te maken kan zij haar paspoort bij de gouverneur inleveren en afstand doen van het Nederlanderschap.

 7. Marcia de M.

  9.000 dropouts, laten we daarvoor opkomen, ipv al dat gebazel van ms Dick. Ze heeft jaren in het onderwijs gezeten, is nu min van OCW, Kunst en Wetenschap. We hebben een aantal buitengewone wetenschappers die in Ned. zitten, waar we het grootste respect voor moeten hebben. Die zetten Curacao nl op de kaart, Prof. Pinedo, de Windt, Glen Helberg, Sam de la Fuente, Engels, enz enz. niet de nitwits die zich staten en regering noemen.
  De PS is inmiddels al aan de 5/6e minister van OCW bezig, als eerste Rosario die eveneens weigerde zijn promotor in het Ned. te antwoorden. Kom kom waar zijn we mee bezig toch.

 8. “Het Curaçao-minderwaardigheidscomplex” ten voeten uit! Dankzij dit complex – taalachterstand – mislukken veel studenten uit Curaçao in het hoger onderwijs in Nederland.

  Het voordeel is wel dat ze lekker dom blijven. Kunnen de politici goed misbruik van maken!

 9. Bernardina

  “Irene Dick ‘Mijn Curaçaogevoel is een gevoel van geborgenheid. Van thuis zijn. Ik ben hier geboren en getogen, hier hoor ik. De vele verschillende culturen, bevolkingsgroepen en talen maken dit eiland groot in haar klein zijn. Juist omdat het zo klein is, kom je met van alles in aanraking en dat maakt deze plaats voor mij zo bijzonder”.

  Ik neem an dat zij ook Chinees spreekt, Frans alsmede veel van de verschillende talen die de mensen hier spreken.
  Mevr. is in 1949 geboren, duidelijk erg gefrustreerd, gezien haar leeftijd denk ik dat zij in Ned. haar akte heeft gehaald, geen universitaire opleiding, dus? In het kort; erg ongepast.

 10. Jibi Pampuna

  Jij weet blijkbaar niet eens dan er veel meer Curaçaose kranten er zijn dan die grote krant van jou. De Curacaoenaar is meer geïnteresseerd in de regio. Ik heb het gevoel dat jij denkt het wiel opnieuw te hebben uitgevonden. NOT!

 11. Joep Meloen

  Ging even wat fout met het posten, is een deel van de tekst weggevallen.

  Er had dus moeten staan:
  ‘Ze komen wellicht nooit in een snek, hebben weinig omgang met de lokale bevolking, dus een noodzaak om Papiaments te leren is er niet.
  Bovendien is de grootste krant van Curacao een Nederlandstalige krant, dus kennelijk is er veel behoefte aan nieuws in het Nederlands.’

  Excuses dat deel dit is verdwenen.

 12. Joep Meloen

  @ H. Nieuwkerk,

  Dus alle toeristen, stagiaires een tijdelijk uitgezonden personeel moet maar even Papiaments gaan leren ?
  Onder welke steen ben jij vandaan gekropen ?
  De economie draait voor een groot deel op toeristen en een belangrijk deel van die toeristen komt uit Nederland. Velen blijven gewoon het nieuws op deze wereld volgen en dat doen ze dus in het Nederlands.

  Bovendien, het Nederlands is hier gewoon een officiële taal. Wanneer dat niet het geval zou zijn had je volledig gelijk gehad. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat velen redeneren: ‘ik kom hier voor 3 jaar, daarna weer terug naar Nederland, Nederlands is een officiële taal, waarom zou ik in hemelsnaam Papiaments leren ?’ Ze komen wellicht nooit in een snek, hebben weinig omgang met
  Dat mag je aanmatigend vinden, maar ik kan de situatie ook gewoon omdraaien.
  Omdat het Nederlands een officieel vastgelegde taal is kan ik me ook afvragen waarom een deel van de inwoners van dit eiland weigert die taal te leren ?
  Oftewel zolang Papiaments en Nederlands allebei officiële talen zijn heeft de regering gewoon in beide talen te antwoorden.

 13. Uitstekende reactie van de goede journalist Rick Hart.

  En wat een afgang van minister Dick. Het geeft maar weer eens aan dat ook randdebielen minister kunnen worden in onze bananenrepubliek.

  Als er weer geld in Nederland opgehaald moet worden spreekt dezelfde minister Dick ineens perfect Nederlands.

 14. H. Nieuwkerk

  Nederlandse is de officiele taal, Papiaments de moedertaal van velen, zeg de meerderheid. Waar ik moeite mee heb is met de journalist die zegt op te komen voor Nederlandtalig publiek. Door mijn hoofd speelt dan gelijk een groep expatriats die in het algemeen op alles lopen te kankeren , maar die nooit “bon dia” zeggen of een gulden geven aan de jongen die hun zakken met aankopen in de supermarket naar de auto sjowt. Natuurlijk, iedereen verdient een plek onder de zon, maar in Nederland ben je als buitenstaander verplicht een inburgerings cursus te volgen. Ok, curacaosenaars zijn hier van vrijgesteld dus ook de Nederlanders op Curacao maar het geeft wel stof tot nadenken. Ik denk dat dit ook de gedachten gang van mevrouw Dick is die ik me kan herinneren als een zeer beschaafd persoon.

 15. Uit de kerstboodschap van Hare Excellentie ( dec.2006, dus toen nog gewoon “juffrouw Dick”):
  …De vele verschillende culturen, bevolkingsgroepen en talen maken dit eiland groot in haar klein zijn….

  http://cpost.nl/CpostOUD/Cpost2.html

 16. Deze minister is duidelijk omhoog gevallen.
  Iedere keer die foto erbij, waarop het lijkt dat ze een of ander staatshoofd is van een afrikaanse dictatuur.
  Vlaggen/kroontje/mooie kleding met bijpassende juwelenset.
  Echt een omgooggevallen persoonlijkheid.
  Als verder het onderwijs goed liep, dan had ze zo mogen poseren.
  Maar met het ondewijs op curacao is het triest slecht gesteld.
  Dus een beetje nederigheid zo op zijn plaats zijn….

 17. Kennelijk is er een eind gekomen aan het aantal getalenteerde PS’ers die minister kunnen worden. Tisnix en twornix met dit slaperige explosiehoofd.

 18. Er zijn drie nationale talen. Dit kabinet wil aan “Nation Building” doen? Gaat lekker zo.

 19. Het is niet de eerste keer dat een politicus besluit om met taal “anderen” uit te sluiten. En zo gaan we opnieuw lekker taalzelfbevredigend door in het dorp Curacao en we bereiken er geen bal mee, behalve dan die paar domme kiezers, die dit prachtig vinden. Maar die waren toch al niet van plan om slim te worden.

  Het sterkt hun in het hun wijsgemaakte idee dat we met niets of niemand rekening hoeven te houden want we hebben immers zelf een wereldtaal waar we overal mee terecht kunnen en Curacao is het middelpunt van de aarde.

  Indien er een delegatie deze kant op komt waar wat te halen valt dan hoop ik dat deze minister niet uit de haar nu zelfaangemeten rol valt en consequent papiaments blijft spreken ongeacht waar deze delegatie vandaan zou komen.

  Al onze onderwijsboeken zijn immers ook in de eigen taal, of… wacht even…. Hoe zit dat Minister? wilt u dat even uitleggen, en van mij mag dat in het Papiamentu en ja …zelfs in het Nederlands.

 20. Marcia de M.

  Het is mij een raadsel dat deze coalitie dit soort onbeschoftheden accepteert, Asjes, Rosaria en de rest van die jokers. En verder moet ik toch even een persoonlijke noot toevoegen. Ms Dick ziet er echt niet uit.

 21. H. Henriques

  Wat een onbeschaamd mens. Een beschaafde vraag vraagt om een beschaafd antwoord. Nix mis mee.
  En dat voor Irene Dick met haar vroegere interesse voor de “kabouter partij” van Roel van Duijn. Shame on you, ms. Dick. Je bent met recht de verkeerde op de verkeerde plek, zoals zovelen, helaas. Duidelijk a bridge too far. Als Helmin Wiels nog onder ons was, was je allang teruggetrokken.

 22. Buitengewoon ernstig……

  Wanneer een journalist zijn werk doet en daarbij rekening houdt met de lezers/luisteraars van zijn krant/radiostation zal in elk land het antwoord gegeven worden in de taal van de doelgroep. Dat noemen we dienstbaarheid vanuit een overheid.

  Ik vraag me af of de minister weet wie haar salaris betaalt. Ik vraag me ook af of de minister weet welk paspoort zij heeft.

  Buitengewoon discriminatoir naar het volledige kiezersvolk toe om een deel daarvan uit te sluiten de minister goed te kunnen begrijpen.

  60% van de bevolking op Curacao is laag opgeleid. Daar hoort de minister aandacht aan te besteden, dat is haar taakstelling waarvoor zij is aangesteld. Daar hoor uitleg bij. Dat noemen we dienstbaarheid naar iedereen toe.

  Tendé bon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *