Minister Soaw overtuigt niet

Francisca zwijgt over ‘breuk SOAW'

Minister Soaw overtuigt niet

WILLEMSTAD — Minister Jeanne-Marie Francisca (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) moest zich vandaag verantwoorden voor tal van vragen die zes weken geleden door verschillende Statenleden waren gesteld en waarvoor de minister vier weken de tijd vroeg.

De antwoorden die zij vandaag gaf, overtuigden de parlementsleden echter niet. Francisca heeft opnieuw drie dagen extra de tijd gevraagd en gekregen om haar huiswerk te doen.

Belangrijkste knelpunten waren vanochtend het ontbreken van flankerend beleid om de hardste klappen op te vangen van de bezuinigingsmaatregelen voor met name de gepensioneerden en het ontbreken van het plan van aanpak voor het minimumloon dat minimaal geïndexeerd had moeten worden zoals de minister dat maanden eerder al aangegeven zou hebben.

Ook de noodbrief die secretaris-generaal Bernice Calmes samen met het managementteam aan de minister stuurde werd uitgebreid aangehaald. En de beslissing die de minister vorige week bekendmaakte om een interventieteam in te stellen om de algehele crisis binnen Soaw in kaart te brengen en op te lossen. Wie gaat dat betalen? Wie gaat er dan plaatsnemen in dat team?

In de antwoorden van minister Francisca stelde Statenlid Hensley Koeiman (MAN) vast dat de crisis inderdaad ernstig moet zijn omdat Francisca niet op de hoogte bleek van twee projecten die binnen Soaw. Koeiman, die voor Francisca minister van Soaw was, liet onverbloemd weten dat haar ambtenaren wel van die projecten op de hoogte zijn en dat wanneer de minister dat niet is, dit betekent dat zij er niet naar gevraagd heeft. Koeiman refereerde aan het project ‘Mi ke, mi por’ en aan het akkoord met Den Bosch over de aanpak van sociale werkplaatsen.

Statenlid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) wond zich op over het ontbreken van het flankerend beleid en liet weten bij aanvang van het debat al te voelen ‘hoe kil’ het was in de Statenzaal.

“De minister was al tien minuten aan het woord voordat de coalitieleden binnenkwamen. Is dat steunbetuiging voor je minister?” Scoop-Constancia kreeg ‘lik op stuk’ van Statenlid Elmer ‘Kade’ Wilsoe (PS) die de opmerking van zijn collega naar de prullenbak verwees. “Het zal de airconditioning zijn.”

Francisca begon het debat met de mededeling dat zij het niet over problemen wilde hebben. maar over uitdagingen. Een presentatie van een uur volgde waarin de Soaw-minister liet zien wat de verdiensten zijn van haar ministerie in het afgelopen jaar.

“Elektronisch zand in de ogen strooien. Dat is wat dit is”, zo reageerde onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.

Ook Humphrey Davelaar (PNP) was niet blij met de antwoorden van Francisca.

“Hoe kan het dat er zoveel onrust is bij Soaw? Niemand heeft daar wat aan. Er moet opgebouwd worden, niet nog verder afgebroken.”

Ook wilde hij van de minister weten in hoeverre er iets gebeurt voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Minister Francisca moest meerdere keren aangeven een vraag niet te kunnen beantwoorden omdat zij de vraag te algemeen geformuleerd vond.

Om twaalf uur vanmiddag bleek dat de Statenleden niet tevreden waren met de antwoorden van de Soaw-minister. Statenvoorzitter Mike Franco vroeg daarop aan de minister hoeveel tijd ze nog nodig dacht te hebben. Het antwoord van Francisca was drie dagen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *