Minister Van der Horst: Triest

Ministers hebben gefaald’

Etienne van der HorstWillemstad – De minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Etienne van der Horst (PAIS), stelt dat het functioneren van het ambtenarenapparaat 15 jaar achteruit is gegaan.

Advertentie

Ik word er triest van vragen te horen die niet nieuw zijn.
Tussen 1990 en 2002 was ik directeur van Dienst Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (DROV) en kwamen dezelfde vragen naar voren.

Zijn we vooruitgegaan in ons ambtenarenapparaat?
Nee, ik denk dat we 15 jaar teruggegaan zijn in de tijd”

, zo stelde hij gisteren na afloop van de vragenronde in de centrale commissievergadering van de Staten over de begroting 2014 en specifiek zijn ministerie.

,,Wij hebben als ministers in het algemeen en als collectief gefaald. Maar, we kunnen het nog verbeteren. Waarom hebben we gefaald? Er zijn vele instrumenten en oplossingen aangereikt om het proces in de goede richting te laten lopen, vooral na 10- 10-’10, met ingebouwde checks and balances, met beschrijvingen over de cultuur en het gedrag van de mensen in ons overheidsapparaat. Als we daar goede aandacht aan besteed hadden was het anders geweest.
Wie is het slachtoffer? Wij als ministers, omdat we telkens hetzelfde moeten doen, ons ambtenarenapparaat zelf dat niet kan functioneren.
En het belangrijkste: de bevolking, onze cliënten. We kunnen ons afvragen hoe het met kwaliteit van de beslissingen van de ministers is gesteld? Maar er is ruimte voor verbetering. Ik blijf optimistisch, want er is aandacht voor verbetering en er zijn nog altijd vanuit de Staten goede voorstellen”

, zo stelt Van der Horst.

Hij vervolgt:

,,Ik ben minister nummer 6 in een periode van drie jaar die kan bijdragen aan een beter functioneren van het overheidsapparaat. Normaal gesproken zit een minister vier jaar achter elkaar. Maar ik ben wel positief, er is een basis om te verbeteren. Er zijn een heleboel documenten, waaronder een visiedocument over het overheidsapparaat, de kadernota Nieuwe Bestuurlijke Organisatie (NBO), de fundamentennota NBO, de uitwerking van de NBO en er is een businessplan voor elk ministerie. Alles was goed voorbereid voor een nieuw begin op 10 oktober 2010. Maar we zijn er in drie jaar tijd nog niet.”

Antwoord op de vele gestelde vragen beloofde hij schriftelijk te geven.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *