‘Minister van ‘Onrecht’ moet aftreden’

Bond NAPB over Nelson Navarro

navarroWILLEMSTAD — Naar de mening van de Nationale Algemene Politiebond (NAPB) kan Nelson Navarro (Pais) niet langer minister van Justitie genoemd worden, maar minister van Onrecht. Aftreden is dus ook de enige optie voor de minister, aldus de bond. Dit zegt het bestuur naar aanleiding van Navarro’s uitlatingen tijdens de persconferentie over de voorlopige resultaten van de Commissie van Onderzoek naar de dood van Luigi ‘Pretu’ Floretina.


Minister Navarro toont geen enkel respect voor korpschef Marlon Wernet, aldus bestuursvoorzitter Ronaldo Abrahams.
Abrahams neemt de minister kwalijk dat de bond uit de media moest vernemen dat er een persconferentie werd ingelast over de resultaten van het rapport.

“Hij heeft de betrokkenen, waaronder de korpschef en tevens NAPB-lid Wernet, die inmiddels al negen weken verplicht thuis zit, hiervan niet op de hoogte gesteld.”

Deze handelingen geven duidelijk aan dat de minister voor de publieke opinie strijdt, aldus Abrahams.
Daarnaast lijkt het erop dat de minister de waarheid over zijn eigen verantwoordelijkheid in deze zaak wil verdoezelen.

“Navarro is net als de voormalige Justitie-minister heel goed op de hoogte van de chaos bij de verschillende politiecellen, waaronder het cellencomplex bij Barber.
Er zijn diverse lokale en internationale onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat de verschillende politiecellen op het eiland niet aan de gestelde eisen voldoen.
Minister Navarro heeft net als de anderen, helemaal niets gedaan met deze informatie.

Zo blijkt uit het rapport van de commissie dat de cellen bij Barber nog steeds in dezelfde situatie verkeren en dus nog steeds de mogelijkheid tot zelfdoding bieden.

“Er zijn geen middelen beschikbaar gesteld om de cellen op te knappen”, aldus Abrahams.

De bestuursvoorzitter is verder helemaal niet te spreken over de uitlatingen van de minister over leugens van de politie, terwijl hij zelf de waarheid trachtte te verhullen.
Zo zei hij dat er plannen waren om Florentina naar Nederland te sturen, terwijl het rapport duidelijk aangeeft dat er gekeken werd naar de mogelijkheid om hem naar Bonaire te sturen.
Naar de mening van Abrahams toont de minister hiermee dat hij niet professioneel kan omgaan met informatie.

“Misschien zijn er geldige redenen waarom de agenten niet de waarheid hebben gesproken over wat er die avond is gebeurd.
De minister had dat eerst moeten onderzoeken, alvorens hier iets over te zeggen, maar hij strijdt kennelijk voor de publieke opinie.”

Bovendien is het de schuld van de minister zelf dat er weinig bewaking was die avond, aldus Abrahams.

Het is zeker niet de schuld van de korpschef noch van de gevangenbewaarders, dat minister Navarro de rechtspositie en functiebeschrijving van de bewakers niet heeft geregeld.
De medewerkers zijn tevens niet goed opgeleid voor de bewaking van gedetineerden, ze weten niet hoeveel personen wacht moeten houden, noch wie hun chef is, benadrukt Abrahams.

“Zijn deze problemen ook te wijten aan de korpschef? De minister moet korpschef Wernet niet meer als schild gebruiken, voegt hij eraan toe.

“Het enige wat overblijft, is aftreden.”

Minister Navarro zei zelf tijdens de persconferentie niet van plan te zijn om af te treden.

“Als de Staten geen vertrouwen meer hebben in mij, treed ik af. Anders niet.”

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *