28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Minister verheugd,parlementariërs bezorgd

HomeNieuwsMinister verheugd,parlementariërs bezorgd

Over financieel- economische ramingen Centrale Bank

logo-Centrale Bank van ArubaORANJESTAD — Op de laatste financieel-economische ramingen van de Centrale Bank van Aruba (CBA) is vanuit de politiek wisselend gereageerd. Financiën-minister Mike de Meza (AVP) is verheugd en noemt Aruba de ‘leidraad in deze tijd van wereldcrisis’. Grootste oppositiepartij MEP ziet de ramingen juist als bewijs van een ‘zeer heikele financiële situatie’. Ook AVP-politici maken zich zorgen.

door verslaggever Sharina Henriquez

“De positieve cijfers van de Centrale Bank laten zien dat Aruba voorop loopt in de wereld waarin veel landen een grote financieeleconomische crisis doormaken waarin ze bijna geen uitweg zien.”

Dat heeft de minister De Meza gezegd naar aanleiding van de de economische groeivoorspelling voor volgend jaar van 5,1 procent (reëel).
De cijfers van de Bank interpreteert hij als bewijs van een constante groei van de Arubaanse economie als gevolg van het toerisme en projecten als de uitbreiding en renovatie van het Horacio Oduber Hospitaal.
Overal op het eiland is te zien dat het bedrijfsleven zich weer herstelt, aldus de minister, en dat ondernemers fors investeren in de economie.
Dat positivisme is volgens hem terug te herleiden tot het vertrouwen dat er bestaat in de regering en ook zichtbaar is in de projecten van de overheid als die van de private sector.

Bezuinigingen
Uit de ramingen van de Centrale Bank blijkt echter ook dat de overheidsfinanciën er flink minder rooskleurig uitzien.
De Bank zegt dat de overheid fors moet bezuinigen om de doelstellingen van de regering voor terugdringen van het overheidstekort te halen.
Hierover publiceerde Amigoe afgelopen zaterdag al.
Bij dat artikel ontbrak per abuis een tabel die nu wel wordt gepubliceerd op pagina 3.
In die tabel presenteert de Centrale Bank een ‘alternatief scenario’ ofwel waarbij rekening is gehouden dat de regering de bezuinigingen uitvoert.
Zo schreef Amigoe al over de 70 miljoen florin extra aan bezuinigingen die nodig zijn voor 2013.
Voor de overige jaren, is in de tabel te lezen, moet de regering (uitgaande van bepaalde verwachtingen voor de economische groei en inflatie) nog meer bezuinigen om dus haar eigen doelstellingen te halen (80 miljoen in 2014; 101 miljoen in 2015 en 116 miljoen florin in 2016).

Minister De Meza heeft tot nu toe nog niet in de media gereageerd op deze bezuinigingsbedragen.
Wel zegt hij in een persbericht dat:

“samen met het beleid, waarbij de overheid op een gestructureerde manier haar kosten verlaagt, fiscale hervormingen heeft ingevoerd gebaseerd op de akkoorden in de Sociaal Dialoog en zorgt voor solide sociale en pensioenfondsen, zal in 2013 opnieuw het tekort dalen om zo het doel van een begrotingsbalans te bereiken in 2016.”

Zijn partijgenoot, Statenlid Donny Rasmijn, noemt de cijfers over de overheidsfinanciën echter alarmerend en dat er dus veranderingen moeten plaatsvinden om de overheidsschuld terug te brengen.
Hij wijst tegelijkertijd, samen met fractiegenoot Juan David Yrausquin, de kritiek van oppositiepartij MEP van de hand.
Ook toen deze partij in de regeringen zat, is de staatsschuld opgelopen.
Deze schuld is dus niet zomaar nu ontstaan, aldus Yrausquin.
Aan Amigoe laat hij weten dat hij nu vooral eerst de begroting van 2013 wil afwachten.

 

Het Statenlid legt uit dat daaruit zal moeten blijken of de regering zich dus aan haar eigen doelstellingen houdt om het tekort terug te dringen naar 250 miljoen florin in 2013.

“Daaraan heeft ze zich verbonden aan het parlement, maar ook aan Standard & Poor’s en Fitch (kredietbeoordelers, red.).”

De parlementariër, die ook voorzitter is van de vaste Statencommissie Financieel-Economische Aangelegenheden, vindt het overigens ‘heel jammer’ dat de begroting 2013 er nog niet is.
Hij verwacht wel dat deze nog voor de jaarwisseling bij het parlement ligt, maar behandeling zal niet meer lukken.

“En dat betekent dat de invloed van de Staten op de inkomsten en uitgaven gering is.”

Belastingen
Uit de presentatie van de Centrale Bank in de eerder genoemde vaste Statencommissie, heeft MEP in ieder geval van de Bank begrepen dat het overheidstekort voor dit jaar niet zoveel is
toegenomen vanwege de fors hogere belastinginningen.

“Dus ons volk betaalt belastingschulden af en dat heeft gecompenseerd voor de sluiting van de raffinaderij.”

Een gevaarlijke ontwikkeling noemt de oppositiepartij dat omdat burgers maar eenmalig
hun belastingschulden kunnen betalen.

“Inning van achterstallige schulden is niet een structurele belastinginkomstenstroom.”

Verder wijst nu ook MEP erop dat de belastingdienst onderscheid maakt tussen grote bedrijven die een belastingsschuld hebben en de kleine man.
Eerder maakte onafhankelijk Statenlid Booshi Wever daar ook al gewag van, dat voor grote ondernemingen een ander beleid van beslaglegging wordt gevoerd en grote schuldbedragen zomaar worden kwijtgescholden.

 

 

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties