Ministers Curaçao zelf aansprakelijk

Ministers op Curaçao moeten persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor mismanagement en verkwisting. Een meerderheid in het parlement van Curaçao heeft een motie van die strekking aangenomen. De regering wordt opgedragen wetgeving daartoe voor te bereiden.

Het parlement komt tot deze conclusie na twee jaar verkwisting en misbruik door de voormalige regering-Schotte. In juni 2012 had het parlement al een motie van afkeuring aangenomen, waarin de toenmalige MFK-minister van Financiën, George Jamaloodin, gevraagd werd zelf conclusies te trekken uit zijn wanbeleid.

Reserves
Na de val van het kabinet-Schotte in augustus werd onder opvolger Stanley Betrian pas echt duidelijk hoe slecht Curaçao er financieel voorstond. De regering-Schotte weigerde na de schuldsanering door Nederland haar uitgaven aan te passen aan de tegenvallende inkomsten. Zij teerde daardoor noodgedwongen in op al haar reserves, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van het College Financieel Toezicht.

De overheid van Curaçao moet nu vrezen dat in de zomer haar leveranciers en ambtenaren wellicht niet meer betaald kunnen worden.

Pueblo Soberano
De voormalige regeringspartijen MFK en MAN stemden tegen de motie, Pueblo Soberano stemde voor. Pueblo Soberano is de partij van Helmin Wiels, die nu de regering leidt. De partij leverde onder Schotte ook ministers aan het kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *