Mogelijk supervaccin tegen griep ontdekt

Bron: ANP

griep-prikEen vaccin dat levenslang beschermt tegen alle soorten griep, ook tegen nieuwe, gemuteerde variaties. Die ‘heilige graal’ zeggen Britse onderzoekers mogelijk ontdekt te hebben. “Het is enorm opwindend. Het vaccin kan potentieel duizenden levens per jaar redden”, zegt onderzoeksleider John Oxford in de Britse krant Sunday Express.

Advertentie

Het vaccin is getest in een relatief kleine onderzoeksgroep van 100 mensen. Onderzoekers in heel Europa gaan het nu testen op grotere schaal, waardoor de griepprik in 2018 algemeen beschikbaar zou kunnen zijn.
Oxford, die geldt als de leidende Britse expert op het gebied van griep, zegt dat het vaccin zelfs zou kunnen beschermen tegen pandemische griepen, zoals de Spaanse griep die in 1918 aan meer dan 100 miljoen mensen het leven kostte.

De Europese Unie maakte vorige week nog miljoenen euro’s vrij voor het onderzoek. Intussen zijn in China al zeker 134 mensen geïnfecteerd met een nieuwe variant van vogelgriep, H7N9.
Ten minste 45 mensen zijn aan de gevolgen daarvan bezweken.

“Ik geloof dat er in de komende tien jaar nieuwe griepmutaties zullen ontstaan die een ernstig gevaar voor mensenlevens kunnen vormen”

, zegt Oxford.

“We reizen allemaal zoveel meer dat dat de realiteit is.”

Advertentie

HOME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *