‘Monster’ heeft gepraat’

Elvis 'Monster' Kuwas is na het afleggen van een verklaring naar Nederland overgebracht FOTO: VIGILANTE

Elvis ‘Monster’ Kuwas is na het afleggen van een verklaring naar Nederland overgebracht FOTO: VIGILANTE

Willemstad – Elvis Kuwas, alias ‘Monster’, is naar Nederland overgebracht. Dit is vrijdagmiddag gebeurd, nadat hij enkele weken terug voor het eerst verklaringen had afgegeven. De man die ervan verdacht wordt politicus Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar te hebben doodgeschoten, is in het belang van zijn eigen veiligheid naar Nederland overgebracht, stelt woordvoerder van de zaak Magnus, Guillano Schoop.

 

Advertentie

Waar hij nu wordt vastgehouden is eveneens om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Tot nog toe deed Monster telkens een beroep op zijn zwijgrecht.

Op de vraag of het mogelijk is dat hij een deal heeft gesloten met het Openbaar Ministerie (OM), zegt Schoop: ,,Dat zal in mei duidelijk worden.”

Over de inhoud van de verklaringen wilde Schoop niets kwijt. Op 21, 22 en 23 mei zal de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus beginnen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Monster daar bij aanwezig zijn. Minister van Justitie Nelson Navarro, die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, zei vorige week dat er bij het OM bekend is wie de intellectuele dader( s) is/zijn achter de moord op Wiels.

Of deze informatie afkomstig is uit de verklaringen van Monster, wilde Schoop niet zeggen: ,,Wij hebben aangegeven dat we over het onderzoek naar de intellectuele daders geen enkele informatie geven, dus ik laat de uitlatingen van de heer Navarro voor zijn rekening.”

Opvallend is dat Monster niet naar de zwaarbeveiligde marinekazerne Suffisant is overgebracht, waar verdachte Luigi Florentina alias ‘Pretu’ eerder verbleef, maar direct naar Nederland is overgebracht. Het lijkt erop dat het OM er alles aan gelegen is om deze verdachte in veiligheid te stellen omdat hij een belangrijke schakel is in het geheel.

Tijdens de regiezitting op 18 december kwam al naar voren dat er veel belastende informatie tegen Monster is. ,,Er is voldoende wettig en overtuigend bewijs dat hij heeft geschoten op Wiels”, stelde officier van justitie Gert Rip destijds. Tijdens het onderzoek in de zaak Magnus stuitte het OM op andere belastende informatie in twee andere moordzaken, waardoor Monster al in augustus vorig jaar kon worden aangehouden. In de tussentijd werd het bewijs in de zaak Magnus tegen hem verzameld.

Tijdens de eerste regiezitting werd duidelijk dat Monster op de dag van de moord in de garage van Pretu had afgesproken, waar ook de 43-jarige Burney Fonseca was. Hij wordt in Koraal Specht de ‘Godfather’ genoemd. Hij en Pretu zouden het wapen hebben geleverd en de instructies hebben gegeven. Beiden zouden 2 ton hebben ontvangen, Monster slechts 1 ton.

Raul Martinez, alias ‘Bolle’, zou de auto hebben bestuurd die gebruikt is bij de moord. De 28-jarige verdachte Carlos Pieter zat ook in die auto, aldus de officier van justitie. Martinez en de 24-jarige D’Angelo Damascus zouden de auto hebben geleverd.

Damascus wordt momenteel vastgehouden in een cel in Barber, Pieter zit vast in Rio Canario, Fonseca verblijft in de SDKK-gevangenis.

Bolle en Pretu zijn inmiddels overleden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *