NOS: “Monster toonde geen spijt”

Gerechtsgebouw Curaçao

Gerechtsgebouw Curaçao


WILLEMSTAD – Rutmilla Martina zit op de eerste rij van de publieke tribune. De rechtszaak tegen vier verdachten in de zaak-Magnus, zoals het Openbaar Ministerie (OM) de moord op Helmin Wiels noemt, is net begonnen in het zwaarbeveiligde Hof van Justitie in Willemstad.

Advertentie

Het gaat om een eerste regiezitting, waarin duidelijk wordt het met het onderzoek van de politie staat en waarin het OM rechter Van Dam van Isselt zal vragen meer tijd te geven om het onderzoek af te kunnen ronden.

Rutmilla is een diepe bewonderaarster van Helmin Wiels. Na de moord op haar grote voorbeeld heeft ze zich afgekeerd van het Pueblo Soberano van Ivar Asjes en vormt nu een nieuwe groepering onder de naam Grupo Magnus. “Wij zijn de echte Soberano’s”, zegt ze. “De oude partij heeft Helmin ‘Magnus’ Wiels verraden.”

Monster
Ze heeft niet eerder een rechtszaak meegemaakt en ze schrikt van de koele blikken van de vier verdachten die met enkelboeien de rechtszaal worden ingebracht. De eerste man die binnen wordt gebracht is Elvis K. In Koraal Specht, de wijk waar de meeste verdachten vandaan komen, kent men Elvis als ‘Monster’.

Volgens het OM is hij de man die Helmin Wiels doodschoot op 5 mei op het strand bij Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad. Monster staat terecht voor drie moorden vandaag. Want tijdens het onderzoek ontdekte het OM en passant nog twee liquidaties, die gepleegd zouden zijn door Monster.

Nini
De tweede man, die achter Monster binnenkomt, is Burney F. Hij heeft de bijnaam ‘Nini’, maar wordt in Koraal Specht ‘the godfather’ genoemd. Volgens de officier van justitie heeft hij samen met Luigi ‘Pretu ‘Florentina de moord voorbereid. Hij heeft wapens en een vluchtauto geleverd en het geld ontvangen en verdeeld.

De klus leverde 500.000 gulden op, aldus het OM. Nini en Pretu namen ieder 200.000 gulden, Monster 100.000. Veel plezier had Pretu niet van het geld, want hij werd in juni in Nederland gearresteerd en pleegde later zelfmoord in een politiecel van Barber, een dorpje ten westen van Willemstad.

De derde en vierde verdachte die binnenkomen zijn Carlos P. en Dangelo D. De laatste wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez, die de vluchtauto bestuurde. Carlos P. zat volgens het OM in de auto tijdens de moord.

Moeilijk moment

Rutmilla krijgt tijdens de regiezitting meer te horen dan gedacht. Hoewel deze zitting bedoeld is om juist niet inhoudelijk op de zaak in te gaan, licht de officier van justitie toch een tipje van de sluier op. Hij doet dat omdat de verdediging de rechter probeert te overtuigen om de voorlopige hechtenis van de verdachten op te heffen dan wel te schorsen.

De verdachten krijgen zelf ook de gelegenheid om iets te zeggen. Voor Rutmilla en haar vrienden op de publieke tribune was dat een moeilijk moment. “Monster toonde geen enkele vorm van spijt en zeurde alleen om zijn eten in de Bon Futuro gevangenis. Toen hij dat deed, wist ik dat hij de dader was: als je over eten begint, heb je je neergelegd bij de feiten.”

Vertrouwen

Na de lunchschorsing doet rechter Van Dam van Isselt uitspraak over de schorsings- en opheffingsverzoeken. Die worden niet gehonoreerd, omdat de geschokte rechtsorde een zwaarder belang dient dan de individuele belangen van de verdachten. Voor Rutmilla het bewijs dat justitie te vertrouwen is op Curaçao. “Ze begrijpen dat de zaak alleen kan worden opgelost als deze mannen vast blijven zitten.

“Dat is dan in ieder geval tot 21, 22 en 23 mei het geval, want dan wordt de zaak-Magnus inhoudelijk behandeld. Tot die tijd hoopt justitie meer verdachten te kunnen arresteren, waaronder de opdrachtgever van de moord op Wiels.

Rutmilla: “Justitie heeft al lange tijd gezegd dat ze de opdrachtgever in het vizier hebben. Dus: punt, komma, het is geen vraagteken meer.”

Advertentie

To Top

Door correspondent Dick Drayer op Curaçao
Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *