Amigoe | MOT-meldingen Schotte ook tegen Gumbs gebruikt

edsel gumbsWILLEMSTAD — Het onlangs met eervol ontslag weggestuurde hoofd van de veiligheidsdienst (VDC), Edsel Gumbs, zal het strafrechtelijk onderzoek naar vermeende overtredingen door oudpremier Gerit Schotte met betrekking tot het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) gebruiken om zijn ontslag aan te vechten.

Gumbs werd op 1 december eervol ontslag aangezegd door de regering.
Vlak na het aantreden van het kabinet-Schotte in oktober 2010 werden al stappen ondernomen om het VDC-hoofd opzij te zetten.
Hem werd de toegang tot de VDC-gebouwen ontzegd maar dit vocht Gumbs succesvol aan voor het gerecht.
Vervolgens werd Gumbs geschorst en recentelijk dus ontslag aangezegd.
Gumbs heeft een procedure lopen tegen de regering over zijn schorsing waarbij het de partijen tot nu toe niet is gelukt om tot een minnelijke schikking te komen waarbij het VDC-hoofd een passende functie elders wordt aangeboden.
Nu gaat Gumbs dus ook een nieuwe rechtszaak beginnen tegen zijn ontslag.
Nog steeds heeft het VDC-hoofd geen inzage gekregen in de documenten waarop de regering haar beslissing baseert om eerst tot schorsing en nu tot ontslag over te gaan.

Maar wat vaststaat is dat het veiligheidsonderzoek dat de VDC uitvoerde om de leden van het kabinet-Schotte te screenen reden is voor de ordemaatregelen tegen zijn persoon.
In dat onderzoek van toen zitten ook de MOTmeldingen met betrekking tot Schotte.
Die informatie werd gelekt en dat werd het oud-hoofd van de Veiligheidsdienst aangerekend.
Er werd ten tijde van de regering Schotte steevast verwezen naar de vertrouwensbreuk tussen de toenmalige regering en Gumbs.
Dezelfde MOT-meldingen worden nu door het Openbaar Ministerie gebruikt om een strafrechtelijk onderzoek te gelasten tegen Schotte.
Maar, aldus Gumbs, dezelfde MOT-meldingen zijn ook gebruikt om hem ontslag aan te zeggen. Dit feit zal hij zeker naar voren brengen wanneer zijn advocaat een nieuw verzoekschrift indient bij het gerecht tegen het aangezegde ontslag.

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *