MoU Rdk en PdVSA ondertekend

Zo veel mogelijk mensen opgetrommeld en iedereen lachen: Vicepresident van PdVSA Asdrúbal Chávez (links) en premier Asjes (rechts) ondertekenen de MoU.

Vicepresident van PdVSA Asdrúbal Chávez (links) en premier Asjes (rechts) ondertekenen de MoU.

WILLEMSTAD — Vicevoorzitter van het Venezolaanse Staatoliebedrijf PdVSA Asdrubal Chávez en José van den Wall Arnemann namens de Refineria di Kòrsou (RdK) hebben gisteren hun handtekening gezet onder de Memorandum of Understanding (MoU).

In deze intentieverklaring komen de partijen overeen dat zij samen op zoek gaan naar een derde partij, om investeringen te realiseren voor de modernisering van de Islaraffinaderij.

De ondertekening van de MoU, waar premier Ivar Asjes (PS) en Mariselle Maduro (president-commissaris van RdK) ook voor tekenden, liet gisteren behoorlijk op zich wachten. De vlucht van Chávez uit Venezuela had zo’n twee uur vertraging, iets waarvoor de vicevoorzitter van PdVSA gisteren uitvoerig zijn verontschuldigingen aanbood.

Tijdens de korte persconferentie in Fort Amsterdam benadrukte Chávez dat de Venezolaanse regering en de PdVSA zich compromitteren om, conform de afspraken vastgelegd in de MoU, op zoek te gaan naar een derde partner die de nodige technologische investeringen in de Isla-raffinaderij mogelijk moet maken.

Ook gaf hij aan dat het bedrijf veel waarde hecht aan de aanpak van de milieuvervuiling, veroorzaakt door de raffinaderij. “We zijn ons hiervan bewust”, aldus Chávez gisteren.

De Venezolaan benadrukte dat PdVSA al 29 jaar op het eiland actief is als huurder van de Isla-raffinaderij en dat zij dit ook graag in de toekomst blijft doen. Chávez deed echter geen uitspraken over wat er na 2019 zal gebeuren. Dan loopt het huurcontract van PdVSA namelijk af.

Premier Asjes, die het document als getuige ondertekende, was lovend over alle betrokkenen die hun bijdrage hadden geleverd aan het feit dat de MoU gisteren ondertekend kon worden. Hij noemde hierbij met name de vakbonden voor het Isla-personeel, PWFC en Apri, die zelfs naar Venezuela waren gereisd om te lobbyen voor de ondertekening van de intentieverklaring.

De vertraging van twee uur van gisteren viel mee vergeleken met hoe lang de Curaçaose regering al wacht op de ondertekening van de MoU. Al voor 10-10-‘10, de start van het land Curaçao, wilden de lokale autoriteiten afspraken maken met de Venezolanen over de toekomst van de raffinaderij. Maar steeds kwam het er niet van. Tot gisteren dan.

De MoU heeft een looptijd van zes maanden, gaf Chávez gisteren aan. In deze periode moeten er afspraken worden gemaakt voor de modernisering van de raffinaderij en dient de derde partner gevonden te worden.

Geen vragen

Tijdens de persconferentie van gisteren maakten journalisten geen gebruik van het recht om vragen te stellen. Dit gebeurde nadat de Dienst Communicatie en Voorlichting voor aanvang van de conferentie had aangegeven de vragenronde, wegens tijdsgebrek, te zullen beperken tot maar vier personen.

Bron: Amigoe

 

Een Reactie op “MoU Rdk en PdVSA ondertekend

  1. Dom, dom, dom. Incompetentie regeert. Commissie is ook incompetent. Domme deal. Geen enkel voordeel voor Curacao. Nogmaals, domme deal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *