28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Murray niet zomaar vrij

HomeNieuwsMurray niet zomaar vrij

 

Willemstad – Drie rechters zullen zich aanstaande donderdag om 16.00 uur buigen over de vraag of James Murray in aanmerking komt om een voorwaardelijke invrijheidstelling toegekend te krijgen.

Een primeur voor het Hof aangezien dit de eerste keer is dat een gedetineerde gebruik maakt van deze mogelijkheid die is opgenomen in het Nieuwe Wetboek van Strafrecht dat sinds november 2011 van toepassing is.

De mogelijkheid dat Murray, die in 1979 op Curaçao de zesjarig Darley Lai vermoordde, vrij zou kunnen komen met deze nieuwe wet houdt de gemoederen op Curaçao flink bezig.

Murray, die zijn levenslange straf uitzit op Aruba, lijkt op Curaçao in elk geval geen ‘warm welkom’ te hoeven verwachten.

Hulporganisaties – en andere maatschappelijke instellingen, zoals Bos di Hubentud, Skuchami en Slachtofferhulp trokken vorige week al aan de bel met de mededeling dat de samenleving er niet ‘klaar’ voor is de ex-moordenaar weer op te nemen.

Grote twijfels werden door deze organisaties ook gezet bij de huidige staat van zijn van Murray en in hoeverre hij is ‘behandeld’ of voorbereid op resocialisatie. De hulporganisaties brachten daarmee de knelpunten naar voren die zichtbaar worden nu er voor de eerste keer gebruik gemaakt kan worden van de nieuwe wet. De slachtoffers en nabestaanden zijn niet voorbereid genoeg op de terugkeer van in elk geval deze dader en datzelfde lijkt te gelden voor de dader. Ondertussen ontstaan er op radio, televisie, thuis, op het werk en bij de snèk allerlei discussies over het wel of niet moeten vrijlaten van deze bewezen moordenaar. Harde woorden worden er gesproken, ongenuanceerde woorden ook over wat James Murray wel niet voor een man zou zijn.

Een in 2004 opgenomen interview met Murray werd afgelopen zondag opnieuw uitgezonden. Een interview dat nu niet direct in zijn voordeel spreken zal. Vooral omdat hij daarin geen enkel teken van berouw laat zien. Tenminste niet voor zover het de maatschappelijke opinie betreft.

Een online petitie, begonnen in naam van de nabestaanden van Darley Lai, die steun vraagt voor het afwijzen van Murray’s verzoek op in vrijheidstelling circuleert al sinds het weekend op social media sites en gisteren werd er op het Brionplein een bijeenkomst georganiseerd waarbij mensen in de gelegenheid werden gesteld deze petitie te tekenen en van hun afkeuring blijk te geven.

Maar het zijn niet de nabestaanden, niet de hulporganisaties en ook niet de bezorgde burgerbevolking die zich over de mogelijke invrijheidstelling van James Murray zullen moeten uitspreken. Het zijn drie rechters die op basis van wat de advocaat- generaal van het Openbaar Ministerie naar voren zal brengen met betrekking tot gedetineerde Murray die hierover zullen moeten beslissen.

Geen beroep mogelijk aldus wet

De nieuwe strafwet voorziet erin dat gedetineerden die in aanmerking komen voor de vervroegde in vrijheidstelling worden gedagvaard door het Openbaar Ministerie. Met andere woorden het Openbaar Ministerie zelf is gehouden de gedetineerden op de hoogte te stellen van dit recht, zes maanden voordat het zover is.

In het geval van Murray door het Openbaar Ministerie van Curaçao aangezien hij een Curaçaose veroordeelde is die zijn straf uitzit in het gevangeniswezen van Aruba omdat er op Curaçao in de gevangenis een onhoudbare situatie ontstond met betrekking tot de persoon van Murray, waardoor hij werd overgeplaatst.

Het is nu donderdag aan de rechters de taak te beoordelen of Murray in aanmerking kan komen voor die vervroegde invrijheidstelling. Welke rechters dat zullen zijn is afhankelijk van het werkrooster dat al eerder is opgemaakt door een van de Hoger Beroepsrechters – niet zijnde de president van het Hof – die als coördinator is aangesteld.

Persrechter Eunice Saleh zegt hier desgevraagd over: ,,Een dergelijk rooster wordt tweemaal per jaar gemaakt. Eénmaal voor de periode 1 januari tot 1 juli en éénmaal voor de periode 1 augustus tot 1 januari. In de maand juli vinden geen zittingen plaats. Zo’n rooster wordt enige tijd voor ingang van de betreffende periode gemaakt waarbij in de regel nog niet bekend is welke zaken op een bepaalde zitting zullen worden behandeld.”

De rechters die de zaak Murray krijgen toegewezen, zullen zich baseren op:

– een psychiatrisch rapport,

– op rapportages van de reclassering van Aruba en Curaçao,

– op verklaringen en mogelijk zelfs getuigenverklaringen van de nabestaanden

– en wat er verder nog van belang wordt geacht bij de weging van dit verzoek om vervroegde vrijlating.

In de nieuwe wet is overigens ook vastgelegd dat de tegen de beslissing van het Hof geen enkel rechtsmiddel ingezet kan worden. Wat de uitspraak ook wordt, Murray maar ook de gemeenschap van Curaçao zal het ermee moeten doen. In geval van afwijzing van het verzoek kan Murray het over vijf jaar nog eens proberen. Overigens richtte James Murray zich al eerder enkele keren tot de gouverneur met een gratieverzoek. Echter steeds zonder succes.

Op het Brionplein verzamelden zich gisteravond mensen om de petitie te tekenen als protest tegen het voortijdig in vrijheid stellen van James Murray, de moordenaar van de zesjarige Darley Lai. De emoties rond deze zaak lopen hoog op binnen de gemeenschap. Met de handtekeningenactie, al door 1.800 mensen ondertekend, willen de nabestaanden bereiken dat Murray niet in aanmerking komt om vrijgelaten te worden.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties