ND | Bolsonaro wil uitzetting Venezuela uit Mercos

Tilly Dodds | Nederlands Dagblad

Volgens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro dient Venezuela uit het regionale handelsblok Mercosur gezet te worden

Wat de toekomstige Braziliaanse president Jair Bolsonaro betreft, dient Venezuela uit Mercosur gezet te worden, een Latijns-Amerikaans handelsblok, waarbij ook nog Argentinië, Paraguay en Uruguay zijn aangesloten.

Brasilia

Bolsonaro, die eind oktober tot president werd gekozen en wiens ambtstermijn op 1 januari 2019 ingaat, heeft dat gezegd in een vraaggesprek met het lokale Braziliaanse televisiestation Bandeirantes.

Volgens Bolsonaro schendt de regering van Venezuela de democratische bepalingen die Mercosur hanteert en hoort het land daarom niet in het handelsblok thuis. Venezuela is binnen Mercosur toch al omstreden. Diverse leden van het blok spraken in het verleden al hun zorgen uit over de politieke en economische ontwikkelingen in Venezuela. In 2012 kreeg het land de opdracht verbeteringen aan te brengen. Die termijn werd in de zomer van 2016 nog met een paar maanden verlengd. Maar eind dat jaar vonden Brazilië, Argentinië en Paraguay dat er te weinig was gedaan. Zij schorsten Venezuela. Het land heeft zijn schorsing nooit geaccepteerd en beschouwt zich nog als lid. De opmerking van Bolsonaro kan leiden tot een verdere verzwakking van de positie van Venezuela.

politieke tegenpool

De rechtse politicus Bolsonaro is een politieke tegenpool van de linkse Venezolaanse president Nicolás Maduro, onder wiens beleid de economie en de mensenrechten in Venezuela, waarmee het toch al niet best gesteld was, nog verder achteruit gehold zijn. Toch duldt Maduro nog altijd geen kritiek op zijn beleid. Om aan de armoede en het geweld te ontsnappen, zijn veel Venezolanen naar het buitenland uitgeweken. Eerder had Bolsonaro verklaard Mercosur niet als zijn prioriteit te beschouwen, maar dat het ook niet zijn bedoeling is het blok op te blazen.

Europese Unie verlengt sancties

De Europese Unie verlengt de sancties tegen Venezuela met een jaar. De toestand in het Zuid-Amerikaanse land blijft verslechteren, motiveert de EU het besluit. Wapens en materiaal dat kan worden gebruikt om de bevolking te onderdrukken mogen niet naar het land worden geëxporteerd. Daarnaast blijven de tegoeden van achttien hooggeplaatste Venezolanen bevroren. Zij krijgen ook geen visum voor Europa. Deze groep mensen heeft nauwe banden met president Nicolás Maduro. De EU hoopt dat de strafmaatregelen bijdragen aan politieke stabiliteit en verbetering van de moeilijke situatie van de bevolking.

Bron: Nederlands Dagblad

Een Reactie op “ND | Bolsonaro wil uitzetting Venezuela uit Mercos

  1. Weer een snoepreis minder voor het viswijf van Boca Sami, Jacinta Constantia, dat eerder dit jaar, met goedvinden van MAN, PAR en PIN terwijl ze een maand daarvoor tot 2 jaar cel veroordeeld was in de mondkapjeszaak, naar het randdebielenclubje Parlatino in Argentinie mocht.

    Overigens zwegen ook de immer integriteit acterende kranten Amigoe en AD hier in alle talen over.

    Over normvervaging gesproken.

    Maar wel boos worden als we vervolgens in het buitenland een corrupt boevennest genoemd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *