Nederland heeft niets te maken met open skies Antillen en Suriname

franstimmermans

Nederland heeft niets te maken met open skies Antillen en Suriname

WILLEMSTAD/ORANJESTAD — “De huidige luchtvaartovereenkomst tussen Nederland en Suriname staat los van de luchtvaartrelatie tussen Aruba en Suriname en kent daarom geen belemmeringen om Insel Air rechtstreeks te laten vliegen tussen Aruba en Suriname”, schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Ondertussen vliegt Aruba nog steeds niet rechtstreeks op het Zuid-Amerikaanse land.

“De geconstateerde verwarring wordt veroorzaakt door het artikel in de Ware Tijd, omdat daarin ten onrechte de indruk wordt gewekt dat een open sky-relatie tussen Suriname en Curaçao en tussen Suriname en Aruba afhankelijk zou zijn van de luchtvaartrelatie tussen Nederland en Suriname. Dat is niet het geval. De landen van het Koninkrijk gaan primair over hun eigen luchtvaartbeleid”, schrijft minister Timmermans in een reactie op vragen van Tweede Kamerlid Farshad Bashir van de SP. “De luchtvaartrelatie tussen Aruba en Suriname en/of Curaçao en Suriname is een aangelegenheid tussen genoemde landen op basis van de door hen in bilateraal of multilateraal verband gesloten overeenkomsten en afspraken.”

Insel Air Aruba wilde al vanaf 18 augustus rechtstreekse vluchten naar Paramaribo (Johan Adolf Pengel International Airport) aanbieden. De vluchten werden echter door de Surinaamse luchtvaartautoriteiten geblokkeerd. Tot op de dag van vandaag is Insel Air Aruba daardoor genoodzaakt om een zogenoemde technische stop te maken op Curaçao. Inmiddels heeft Suriname de landingsrechten aan Aruba gegeven.

Nu de landingsrechten binnen zijn, moet Insel Air Aruba bestemming Paramaribo op hun operation specifications (opspecs) zetten en doorsturen naar Suriname. Daarvoor moet de directie luchtvaart van Aruba de luchthaven Paramaribo auditen. “Om dat te kunnen doen moet Insel Air Aruba lesgeven aan de mensen die de passagiers- en vliegtuigafhandeling doen in Suriname”, legt Insel Air Aruba directeur Frederick Nuboer uit. Het enige bedrijf dat dat in Paramaribo doet is Surair, een dochteronderneming van Surinam Airways. Volgens Nuboer zat daar al die tijd het probleem. “Elke keer als we lessen gaven, kwamen de mensen niet opdagen of er kwamen andere mensen. Als je lessen geeft in verschillende vakken moet je uiteindelijk een toegewijd team hebben. De deelnemers moeten drie of vier verschillende vakken hebben gehaald, maar als de ene keer twaalf mensen komen en een andere keer tien, lukt dat niet.”

Inmiddels heeft het passagiersafhandelingspersoneel alle lessen voltooid. Vandaag wordt, als het goed is, de laatste les voor het grondpersoneel gegeven. Na vandaag heeft Insel Air Aruba dus voldoende personeel en kan de directie luchtvaart Aruba Paramaribo op de opspecs zetten. “Dat wordt dan naar Suriname gestuurd. Waarop Suriname Aruba de Foreign Operator Approval zal geven. Hopelijk is het dan aan het eind van de week helemaal rond”, aldus Nuboer.

Bron: Amigoe

door onze verslaggever Anke Vellenga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *