‘Nederland speelt de kolonist’

Woede over instructie aan Sint Maarten

Theo Heyliger-UP

Heyliger: ‘Nederland speelt de kolonist’

PHILIPSBURG -De United People’s Party van Theo Heyliger reageert woedend op het besluit van de Nederlandse regering om zelf de screening van nieuwe ministers op Sint Maarten ter hand te nemen. ,,Nederland spot met de democratie op Sint Maarten’’, stelt een vlammend statement van de grootste politieke partij van het Caribische eiland.

Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) maakte vrijdag bekend dat hij geen vertrouwen heeft in een screeningsproces door Sint Maarten zelf. Daarom gaf de Rijksministerraad gisteren de gouverneur Eugene Holiday van Sint Maarten de aanwijzing om zich te baseren op een onderzoek dat Nederland voor hem zal doen.

,,Dit is een grote belediging van zowel de gouverneur als de bevolking van Sint Maarten’’, stelt de United People’s Party, die met lijsttrekker Theo Heyliger eind augustus net geen absolute meerderheid behaalde. Volgens de partij wil Den Haag, in weerwil van de wens van de Sint Maartense bevolking, kost wat kost voorkomen dat Heyliger premier wordt van het eiland.

Harde strafbare feiten zijn er, voor zover bekend, niet tegen ondernemer Heyliger. Maar zijn bijnaam op Sint Maarten luidt ‘Mr 10 percent’, omdat hij volgens de roddels overal een graantje mee zou pikken. Ook wordt zijn partij verdacht van het omkopen van kiezers om op de UP te stemmen. ,,Maar op alleen roddels kun je iemand niet veroordelen’’, zegt eigenaar Glenn Carty van het radiostation Laser 101.

De UP, en leider Heyliger, nemen geen genoegen met de actie van Plasterk. Komende maandag zullen zij in het parlement in Sint Maarten over de instructie aan de gouverneur debatteren. De UP wil er alles aan doen om een stokje te steken voor de bemoeienis vanuit Den Haag.

,,De Nederlandse regering heeft de bevolking van Sint Maarten eraan herinnerd dat Sint Maarten geen autonoom land is, maar een kolonie waar de kolonist kan doen en laten wat zij wil.’’ Vroeger of later moeten burgers van Sint Maarten besluiten of ze deze positie wel pikken, meent de UP.

Bron: Telegraaf

Edwin Timmer

6 Reacties op “‘Nederland speelt de kolonist’

 1. @Marcus,

  dit soort mensen hebben dure advocaten, voordat ze schuldig bevonden worden kan het land al 3 x failliet verklaart worden.
  Als Nl niet ingrijpt gaat dit gebeuren…een politicus moet van onbesproken gedrag zijn en geen vreemde maffia vriendjes er op na houden.
  en Abrahm zij dat de grootvader van Heyliger hoog uurtarief had, dus niet de grootvader van Abraham

 2. @heer Mossel. Niets is minder waar. Het moet alleen objectief worden vastgesteld of Heyliger zich schuldig heeft gemaakt aan onfrisse praktijken. Hij is pas schuldig wanneer het bewezen is in de rechtszaal.
  Dat uw grootvader een uitzonderlijk hoog uurtarief had , is bewonderenswaardig, maar dat neemt niet weg dat Watthey SXM regeerde op zijn eigen wijze.
  Nogmaals, het zal me worst wezen, maar in het systeem van een rechtsstaat moet eerst schuld worden bewezen. Het rapport van PWC doet dat niet.
  And,, do not assume. Je bent altijd fout, zo ook dit keer

 3. Abraham Mossel

  @ Marcus, het moge duidelijk zijn dat jij een UP fan bent “niks mee mis hoor” maar je doet nu net of er niks aan het handje is, maar ik vind dat hij de streken van zijn opa goed heeft afgezien . Toen ik in 1982 voor acht maanden mij op het eiland bevond wegens de bouw van een groot project heb ik zijn opa MP Claude Wathey meerdere malen ontmoet.Het eerste gesprek ging direct over wat het ons waard was om tussen de 60 á 100 illegale werknemers “in dienst bij onderaannemers” probleemloos te laten werken op mijn project. Je kan de uitkomst en mijn antwoord natuurlijk wel raden denk ik. Een ding kan ik wel zeggen zijn opa had een verschrikkelijk hoog en duur uurtarief.

 4. Of Heyliger corrupt is moet blijken in de rechtszaal. Nederland heeft geen harde bewijzen, maar een rapport van PWC, waarvoor Nederland veel betaald heeft en Hij die betaalt, bepaalt. Waarom start Nederland via het OM geen strafrechtelijk onderzoek? Maar dan wel met onafhankelijke Officieren van Justitie, die geen instructies ontvangen van Rutte en Plasterk. Anders gebeurt er hetzelfde als in Roermond met Jos van Rey en Weekers (beiden VVD). Zo niet, dan blijft NL de Kolonisator, die SXM dictatoriaal wil regeren vanuit Den Haag

 5. Ach ja, laten we de kolonistenkaart weer eens trekken, dat gaat er wel in om de aandacht van het werkelijke onderwerp af te leiden.
  Houdt een referendum voor het verlaten van het koninkrijk en al jullie problemen zijn dan ook echt jullie problemen. Iets zegt mij dat afscheid nemen van de kolonisator toch niet zo vlot zal gaan.
  De bezem moet er door, en daar is men bang voor.

 6. Waar maakt hij zich druk om als hij eerlijk tot op het bot is heeft hij immers niets te vrezen, met zijn reactie suggereerd hij dus het tegendeel.
  Wil hij onafhankelijk worden kijk dan even naar de armoe op de vormalige Engelse Cariben dat is dan je toekomst wegens gebreidelde corruptie.
  Vergeet niet dat de Franse en Nederlandse antillen de rijkste in de regio waren , met de huidige corruptie gang duurd het niet lang meer of we worden armer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *