NederlandsDagblad | Opluchting na stembusuitslag op Curaçao

Door Edwin Timmer

 Kiezers brengen hun stem uit. De inwoners van Curaçao bezorgden partijen die staan voor transparantie en behoorlijk bestuur een meerderheid | ANP Victor Prince


Kiezers brengen hun stem uit. De inwoners van Curaçao bezorgden partijen die staan voor transparantie en behoorlijk bestuur een meerderheid | ANP Victor Prince

Willemstad – Maandenlang is het spannend geweest op Curaçao. Want welke kant zouden de eilandbewoners kiezen? Die van de wegens corruptie veroordeelde, maar toch charismatische ex-premier Gerrit Schotte? Of toch de kant van partijen die geen persoonlijkheidscultus uitdragen, maar een opdracht zien in transparantie en behoorlijk bestuur? Tot opluchting van Curaçao, en ook van de politici op Binnenhof, is het de tweede kant geworden.

Niet Gerrit Schotte, maar Hensley Koeiman van de sociaaldemocratische MAN kwam donderdagochtend (Nederlandse tijd) verrassend als winnaar uit de bus. Het verschil met Schotte bedraagt slechts 146 stemmen. Daarmee is de MAN voor het eerst sinds decennia de grootste van Curaçao. In de vorige eeuw leverde de partij met Don Martina al eens de premier van de Nederlandse Antillen.

behoorlijk bestuur

Ondanks het nipte verlies voor Schotte, is Suzy Camelia-Romer van de christelijke Nationale Volkspartij PNP zeer tevreden over de hele verkiezingsuitslag. ‘Dit is heel goed’, zegt Romer. ‘Want je krijgt in het parlement een reeks partijen die wél transparantie en behoorlijk bestuur in het vaandel hebben. Daar heeft de bevolking van Curaçao zich in een duidelijke meerderheid achter geschaard.’

Voor een regeringscoalitie komt Schotte met de MFK en diens natuurlijke bondgenoten tekort. Het parlement in Willemstad telt 21 zetels. Nieuwkomer Korsou di Nos Tur (Curaçao is van ons allemaal) van Amaparo dos Santos haalt weliswaar in één klap drie zetels, maar dat is te weinig voor een gezamenlijke meerderheid. Charles Cooper, de andere Schotte-vertrouweling, die vlak voor de verkiezingen uit de winnende MAN stapte en een eigen partij begon, haalt met zijn partij PAS niet eens de kiesdrempel.

Terwijl de verkiezingsuitslagen op de Curaçaose televisie woensdagavond binnendruppelden, zaten diverse gelovigen bijeen voor een Bijbelstudie met dominee Leander Warren van de Ebenezer Kerk in Willemstad. ‘Om me heen hoorde ik instemming met de uitslag. De meesten hebben het vertrouwen dat het eiland hiermee verder kan’, zegt Warren.

Vier jaar geleden was de sfeer rond de verkiezingen nog venijniger. Toen was er Helmin Wiels van de Pueblo Soberano, die met zijn felle toespraken tegen de Nederlanders ageerde. Hij beloofde totale onafhankelijkheid. Ditmaal was het Koninkrijk amper een thema. Wel een thema was hoe de kiezer zou reageren op een veroordeeld politicus. Schotte kreeg dit voorjaar drie jaar celstraf wegens corruptie, ging in hoger beroep en deed gewoon mee als lijsttrekker.

folder

De Verenigde Protestantse Gemeente van Curaçao besloot een paar weken geleden een folder te maken voor haar leden. Niet met een rechtstreeks stemadvies, zegt dominee Warren. ‘Maar we wilden kerkgangers meegeven dat je goed moet nadenken over de leiders die je wilt. Waar moet het met dit eiland naartoe? Wie denk je dat de normen en waarden voor deze samenleving uitstraalt?’ De folder is verspreid in zowel het Papiaments als het Nederlands.

Dat Koeiman als winnaar uit de bus komt, is een verrassing. Maar politica Omayra Leeflang – haar partij UKH haalde één zetel – heeft wel een verklaring. ‘Het volk ziet Koeiman als betrouwbaar en integer. Ook het feit dat Charles Cooper tijdens de campagne uit de MAN stapte en Koeiman een trap na gaf, heeft geholpen. Het is onze cultuur om iemand te bemoedigen die onrecht is aangedaan.’ Tenslotte, meent Leeflang, heeft de MAN met bijvoorbeeld Kenneth Gijsbertha meer stemmentrekkers aan boord.

coalitie

Tijdens de campagne zei Koeiman liever met anderen in zee te gaan dan met Schotte. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat de MAN (4 zetels) de twee christelijke partijen PAR (4 zetels) en PNP (2 zetels) zal benaderen, aangevuld met de UKH van Leeflang (1 zetel) en of Movementu Progresivo (1 zetel). Dan is er een meerderheid voor een kabinet Koeiman.

In dat geval keert Gerrit Schotte met zijn MFK terug als grootste oppositiepartij. Hoelang Schotte zelf als parlementariër blijft zitten, is de vraag. Binnenkort dient het hoger beroep. Als zijn straf bevestigd wordt, moet de voormalig premier drie jaar de cel in en mag hij zich bovendien vijf jaar lang niet kandidaat stellen voor een politieke functie

Bron: NederlandsDagblad | Gerealiseerd door Liones

3 Reacties op “NederlandsDagblad | Opluchting na stembusuitslag op Curaçao

 1. Het wordt inderdaad tijd, dat de nieuwe regering de onderlaag gaat helpen.
  met scholing en opvoeding, zodat er niet weer een verloren generatie gaat ontstaan, die de criminaliteit in duikt.
  door nu te investeren in deze jeugd, kunnen later een hoop kosten en ellende bespaart worden….
  gevangenissen/politie/bewakers/alarmsystemen/etcetera
  hoge kosten door criminaliteit.
  om niet te speken van angst onder de bevolking .
  mensen die gewoon werken leveren belastinggeld op.
  dus regering investeren in de onderlaag van de bevolking om deze te helpen met hun kinderen…scholing/opvoeding prioriteit nr één

 2. Daan Banaan

  Het gaat om “slechts” 1/4 van de bevolking. Maak niet de fout om restzetels mee te tellen in het percentage, maar kijk naar de percentage stemmen. Dat komt min of meer neer op de massa die in armoede leeft, en geeft goed weer waar het pijnpunt ligt.

 3. De opluchting is een beetje misplaatst.

  Het is mooi dat er is afgerekend met Cooper en Wilsoe, maar 2 criminele partijen haalden wel nog 7 van de 21 zetels.

  Oftewel 1/3 van ons volk is:
  A oerdom
  B corrupt
  C oerdom en corrupt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *