Nelson Mandela begraven in Qunu

Begrafenis Nelson Mandela

Begrafenis Nelson Mandela

Na een kort gebed is de kist met het lichaam van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela zondag ter aarde besteld op het landgoed van de familie Mandela in Qunu.
Dit gebeurde aan het begin van de middag (Zuid-Afrikaanse tijd).
Helikopters met Zuid-Afrikaanse vlaggen en andere vliegtuigen vlogen tijdens de plechtigheid over de heuvel waar de kist werd begraven.
Militairen van een presidentiële garde in groene uniformen hadden Mandela naar zijn laatste rustplaats begeleid.

Advertentie

”Jij hebt waarlijk een lange mars naar de vrijheid gehouden”, zei methodistenbisschop Ziphozihle Siwa bij het graf.

”Nu heb je de ultieme vrijheid gevonden. In de boezem van je schepper. De almachtige God.”

Begrafenisplechtigheid
Met het meertalige nationale volkslied en een gebed ging zondagochtend de begrafenis van start. Ongeveer 4500 mensen kwamen voor de speciale plechtigheid bijeen in een grote tent op het landgoed.
Zo’n vierhonderd genodigden konden later op de dag bij het graf aanwezig zijn. De anderen volgden de uitvaart via een scherm in de tent.

Voor aanvang van de begrafenisceremonie losten militairen saluutschoten in Qunu, het plattelandsdorp in de provincie Oostkaap.
Het lichaam van de 95-jarige Mandela werd eerder in de ochtend door militairen door het dorp begeleid naar de plaats van de plechtigheid.

Vicevoorzitter Cyril Ramaphosa van de partij van Mandela, het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) verwelkomde de gasten.

Ik denk dat iedereen het eens is dat de persoon die hier ligt, de beste zoon is die Zuid-Afrika ooit heeft gehad“, sprak hij.

Een woordvoerder van de familie van Mandela bedankte de militaire artsen die Mandela hebben verzorgd in het ziekenhuis en zijn huis.

Zuma
President Zuma eerde tijdens de ceremonie de bijzondere man die Mandela was.

Wat is het met deze man, dat zulke enorme emoties zijn losgekomen?”, vroeg hij zich af. “Dat komt door zijn enorme goedheid.”

Zuma bedankte Mandela’s familie voor het delen van ‘Tata’ “met ons en met de wereld”.

Zuma zei dat Zuid-Afrika een lange en moeilijke tijd achter de rug heeft. Hij benadrukte dat Zuid-Afrika hard moet blijven werken aan de samenleving die Mandela voor ogen had.

”We willen je bedanken, omdat je alles bent geweest wat we wilden en nodig hadden in een moeilijke tijd. Je was alles wat we nodig hadden in de strijd tegen het racistische apartheidsregime.”

Je blijft onze gids die onze lange weg naar het Zuid-Afrika van jouw dromen verlicht. We zeggen geen gedag, je blijft voor altijd in onze harten en hoofden.”

Ahmed Kathrada, die jarenlang met Nelson Mandela gevangen heeft gezeten op Robbeneiland, nam op emotionele wijze afscheid van de oud-president.
Tijdens de herdenkingsdienst zei hij dat hij een oudere broer heeft verloren.

Kathrada vertelde dat de afgelopen maanden heel moeilijk zijn geweest.
Hij vertelde hoe hij de hand van zijn vriend had vastgehouden, toen hij Mandela voor de laatste keer in het ziekenhuis bezocht.

”Vaarwel mijn geliefde broer, mijn mentor, mijn leider”, zei Kathrada.

Bekijk een fragment van de speech van Zuma:

Bekijk deel 1van Zuma’s speech I

Bekijk deel 2 van Zuma’s speech

Aanwezigen
Behalve familieleden waren Zuid-Afrikaanse leiders, de Britse prins Charles, burgerrechtenactivist Jesse Jackson, zakenman Richard Branson en talkshowhost Oprah Winfrey naar de herdenkingsdienst gekomen.

De geestelijken bij de dienst waren methodisten, een christelijke kerk die in de 19e eeuw is ontstaan als een vertakking van de anglicaanse kerk. Mandela en zijn familie zijn methodisten.
Methodistenbisschop Ziphozihle Siwa zal de dienst met de zegen afsluiten.

Aardsbiscchop Desmond Tutu, een goede vriend van Mandela zou aanvankelijk niet bij de begrafenis aanwezig zijn omdat hij niet uitgenodigd zou zijn.
Zaterdagavond werd bekend dat hij toch naar Qunu zou komen.

Voor zover bekend was namens Nederland niemand bij de begrafenis van Mandela aanwezig.

Rassenscheiding
Mandela wordt in binnen- en buitenland gezien als de man die Zuid-Afrika vreedzaam van de rassenscheiding heeft verlost.
Als president schafte Mandela apartheid af en voerde gelijke rechten voor de zwarte bevolking in: prestaties waarvoor hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Hij werd in 1994 de eerste zwarte president van het land.
Zijn presidentschap duurde tot 1999 en gold niet als een groot succes, maar door de verzoening van bevolkingsgroepen wordt Mandela als de Vader des Vaderlands gezien van het moderne Zuid-Afrika zonder Apartheid.

Bron: NU.nl

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *