NHD | ‘Goede fee van overzee’ Miss IQ uit Heerhugowaard gaat op audiëntie bij de paus

Gerard van Engelen | Noordhollands Dagblad

Miss IQ Ruth Groenewoud | © jjfoto.nl / Jan Jong

Heerhugowaard – Ruth Groenewoud, bij scholen in het Caribisch gebied bekend als ’de goede fee van overzee’, gaat op audiëntie bij paus Franciscus. Daarmee gaat een droomwens in vervulling.

Op 21 maart heeft ze – dankzij bemiddeling van bisschop Jan Hendriks – een gesprek met de katholieke kerkleider. Ze wil ook met hem op de foto. ,,Die kun je dan kopen.’’

Groenewoud is de motor achter de stichting Miss IQ. Haar missie: armlastige scholen op de Antillen voorzien van goed meubilair uit Nederland. Die spullen zijn afkomstig van scholen en kantoren die aan nieuw meubilair beginnen.

De stichting heeft zijn naam te danken aan een missverkiezing, bedoeld om sponsors te werven. De winnares zou, samen met Groenewoud, op Curaçao tien dagen gaan lobbyen voor de stichting.

Na een dag dook ze echter het bruisende uitgaansleven en de zee in en liet Groenewoud het verder alleen uitzoeken.

Omdat die, eenmaal terug in Nederland, geen zin had om de notariële naam van haar stichting weer te wijzigen (’Zonde van het geld’), ging ze verder als Miss IQ.

Inmiddels, bijna negen jaar later, zit de stichting in de lift. Niet alleen scholen, maar ook bedrijven hebben inmiddels meubelen en apparatuur gedoneerd. Sinds 2011 zijn er bijna dertig zeecontainers vol richting Antillen verscheept.

Onderscheiding

Het leverde Groenewoud vorig jaar een onderscheiding op: ’ambassadeur van Curaçao’, en een beeldje.

En nu gaat ze op 21 maart dus naar Vaticaanstad om haar stichting daar onder de aandacht te brengen. Wat ze ervan verwacht? ,,Ik weet het niet. Ik hoop de paus over mijn werk te kunnen vertellen.’’

Ze reist alleen. ,,Het is maar een dagje. Ik slaap in een klooster en zit de ochtend daarna om kwart voor zeven vooraan in de kapel. ’s Middags heb ik dan een gesprek met de paus. Daar kun je dan een foto van kopen, heb ik gehoord.’’

Ze heeft het er voor over. Zo’n foto is goed voor de werving. Het transport, de opslag en de verscheping: dat kan de donateurskas niet alleen trekken. ,,Gelukkig heb ik al veel grote sponsors.’’ Ze verwacht 21 maart met ’een mooi verhaal’ terug te komen.

Bron: Noordhollands Dagblad

2 Reacties op “NHD | ‘Goede fee van overzee’ Miss IQ uit Heerhugowaard gaat op audiëntie bij de paus

  1. Ik kan het niet helpen maar deze vrouw doet me ontzettend veel aan Aunt Chloe, de vrouw van Uncle Tom denken.

  2. Respect voor deze dame. Hopi respet.

    Maar wie was de mis(s) die haar zo schandalig heeft laten zitten? De gesiliconeerde bitch Monifa Jansen?

    Had graag gezien dat mevrouw Groenewoed de 7 jaarsalarissen van Tilly Pikerie had mogen besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *