NHD | Vrijspraak voor Kolhornse advocate in zaak om goksyndicaat

De officieren van justitie zeggen tevreden te zijn dat de rechtbank in Den Bosch duidelijk maakt dat online aanbieden van kansspelen strafbaar is

Een Kolhornse advocate is door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van haar vermeende betrokkenheid bij een crimineel goksyndicaat.

Zij heeft altijd ontkend dat ze hoorde bij een criminele organisatie en zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrifte. „Ik vind het ontluisterend dat een strafzaak tegen een gokbedrijf is begonnen, terwijl justitie geen clou heeft van de wet op de kansspelen’’, zei ze eerder. ,,Er wordt gedaan of ik intensief betrokken was, maar dat is helemaal niet zo.”

Dat vindt de rechtbank nu ook. Die veroordeelde in deze zaak totaal dertien bedrijven en vijftien personen veroordeeld in een grootschalig onderzoek naar het illegaal aanbieden van kansspelen in Nederland. Volgens de rechtbank waren de verdachten door de overheid meerdere keren gewaarschuwd, en hadden ze bovendien geprobeerd te verhullen dat zij zich met deze illegale praktijken bezighielden.

Daarnaast hebben ze de opbrengsten witgewassen. De officieren van justitie zeggen tevreden te zijn dat de rechtbank in Den Bosch duidelijk maakt dat online aanbieden van kansspelen strafbaar is. De rechtbank veroordeelde de bedrijven tot boetes tot 20.000 euro. De vijftien personen kregen straffen tot tweejaar, boetes tot 100.000 euro, taakstraffen en een enkel beroepsverbod opgelegd. De veroordelingen waren voor overtreding van de wet op de Kansspelen, witwassen, deelname aan en leidinggeven aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. Drie mensen zijn geheel vrijgesproken. Onder hen dus de Kolhornse die de organisatoren van de gokspelen geadviseerd zou hebben. De officier van justitie laat weten zich te beraden op hoger beroep, ’bijvoorbeeld in die zaken waarbij mensen zijn vrijgesproken’.

Tegen twintig personen en bedrijven heeft het OM ontnemingsvordering aangekondigd. Dat een aantal van de verdachten miljoenen hebben verdiend aan de constructie bleek al toen de hoofdverdachten werden aangehouden in 2013.

Destijds werd op luxegoederen, zo’n tachtig woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Duitsland en Spanje beslag gelegd. Ook werd beslag gelegd op ruim honderd bankrekeningen.

Bron: NoordHollandsDagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *