Nieuwe beelden Elfstedentocht ’54 (video)

Er deden ruim 2600 schaatsers mee in 1954.

elfstedentocht 1954Het Fries Film Archief heeft nooit eerder vertoonde beelden van de Elfstedentocht van 1954 op internet gezet. De beelden werden onlangs per toeval gevonden in een doos in het archief van de Koninklijke Vereniging het Friesch Paarden-Stamboek.

Advertentie

Het videomateriaal is destijds gemaakt door de Friesche filmclub Kleare Klimen. Op de zwart-witbeelden is vooral het publiek langs de kant te zien. Ook is er aandacht voor de drukte bij de stempelposten en is te zien hoe sneeuw van het ijs wordt geveegd voordat de schaatsers passeren.

Er zit geen geluid bij de beelden. Van de wedstrijd zelf, die werd gewonnen door Jeen van den Berg, is weinig te zien.

60 jaar
Het is vandaag precies 60 jaar geleden dat de tiende Elfstedentocht werd verreden. Van de ruim 2600 fanatiekelingen die zich hadden ingeschreven, haalden zo’n 2200 schaatsers de finish in Leeuwarden.

De beroemde schaatstocht in Friesland zou daarna nog vijf keer verreden worden.

Elfstedentocht 1954 – Reportage door de Friese smalfilmclub Kleare Kimen

Elfstedentocht 1954 – Reportage door de Friese smalfilmclub Kleare Kimen – uit de collectie van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS). Film in beheer van Fries Film Archief. De tiende Elfstedentocht werd verreden op 3 februari 1954. Winnaar was Jeen van de Berg in een recordtijd van 7 uur en 35 minuten. De ontknoping van de wedstrijd verliep chaotisch. Vlak voor de finish, bij de Noorderbrug in Leeuwarden, was het voor de kopgroep van vijf man niet duidelijk of er gekluund moest worden. Jeen van den Berg zag als eerste de loopbrug naar de wal. Zijn achtervolgers botsten op hem en aan de andere kant van de brug greep Anton Verhoeven Van den Berg bij zijn trui. In de chaos kwam kanshebber Jan Charisius ten val en was uitgeschakeld. Van den Berg en Verhoeven zagen in de verte bij de Prinsentuin een groot bord met ‘Eindstreep’ erop. Minder duidelijk was de vermelding ‘nog 500 meter’. Toen de twee mannen langs het bord schaatsten, begonnen zij te juichen. De duizenden toeschouwers schreeuwden hen toe dat ze verder moesten. Jeen van den Berg herstelde zich als eerste en stoof op de finish af. Verhoeven, die al tussen het publiek stond en dacht dat hij had gewonnen, werd door Aad de Koning, Jan Charisius en Jeen Nauta gepasseerd en eindigde als vijfde.

bron: NOS.nl

Advertentie

back home

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *