28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024 02:02

Nieuwe eigenaren Marriott moeten minimaal 15 miljoen dollar investeren

Curaçao+Marriott+Beach+HotelWILLEMSTAD — Het Amerikaanse makelaarskantoor Ackerman-Ziff Real Estate is als broker aangesteld om de eigendommen van het Marriott Hotel op Curaçao te verkopen.
Deze eigendommen zijn in beheer van Rif Resort Hotel nv.

Advertentie

Het Marriott heeft een ‘property improvement plan’ gemaakt waarin staat wat de nieuwe eigenaren minimaal moeten investeren om de accommodaties enigszins weer op peil te brengen.
Hiermee is een bedrag van ongeveer 15 miljoen dollar gemoeid.
In maart heeft minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) een gemengde commissie in het leven te roepen om aan de slag te gaan om het hotelpand van Rif Resort bij Parasasa, waar Marriott momenteel het beheer voert, binnen een paar maanden te verkopen aan een nieuwe investeerder.
Ackerman-Ziff Real Estate zal de ook in de Wall Street Journal plaatsen en al hun relaties op de hoogte brengen van de verkoopplannen, aldus Rif Resort-directeur Jeroen Kibbelaar die tevens lid is van de gemengde commissie.
Het hotel is in 1993 gebouwd en is aan renovatie toe, stelt Kibbelaar, die toegeeft dat uit de exploitatie niet genoeg inkomsten worden verkregen om de nodige investeringen te doen.
De prijs die Marriott per kamer in rekening brengt is ook al jarenlang een onderwerp van discussie in de hotelsector, omdat het Marriott, dat internationaal hoog staat aangeschreven, relatief laag met de prijzen per kamer zit.
Kibbelaar stelt dat er als hotel gekeken wordt naar de prijs per kamer maar ook naar de bezettingsgraad.
Hierin waren het Marriott en het Lions Dive Hotel de laatste twee jaar de meest succesvolle hotels van Curaçao.
Hij geeft toe dat alle hotels op Curaçao door de lage bezetting met hun prijzen naar beneden gaan.
Maar aan de andere kant erkent Kibbelaar dat er de afgelopen jaren geen geld was voor het volledig renoveren van de kamers en de rente- en aflossingsbetalingen aan de overheid als schuldeiser.
Hierdoor is het product niet van dien aard dat Marriott hogere prijzen kan vragen voor de kamers.

Managementcontract
In 1999 werd een managementcontract tussen Rif Resort en Marriott International afgesloten.
Dit contract ging ervan uit dat uiterlijk in 2007 een herfinanciering zou plaatsvinden en daarmee ook afspraken over een ander contract.
Maar de herfinanciering is mislukt, echter de aanpassingen in het contract komen er wel, verzekert Kibbelaar.
Het nieuwe contract zal meer volgens de internationale geldende afspraken zijn waarbij de nieuwe eigenaren meer zeggenschap krijgen.
Ten aanzien van de schuldpositie heeft de overheid in 2003 een obligatielening van totaal 54 miljoen gulden uitgegeven als betaling aan de banken die de leningen voor de bouw van het hotel hebben verstrekt.
Daardoor heeft de overheid het recht gekregen op de originele vorderingen van deze banken, dit zijn dus de leningen in de boeken van Rif Resort.
Aangezien het Rif Resort niet in staat is geweest om rente of aflossing te betalen, loopt deze boekhoudkundige schuld elk jaar met het jaarlijkse rentebedrag op.
Eind 2012 is een schuld ontstaan van 56 miljoen gulden als hoofdsom en 63 miljoen als rente.
Deze is per eind 2013 gestegen tot ongeveer 125 miljoen totaal, aldus Kibbelaar.
De verkoopwaarde van de eigendommen zal volgens Kibbelaar nooit gelijk zijn aan het bedrag dat in de boeken van Rif Resort openstaat, echter hij verwacht dat de overheid hiervoor een schikking zal treffen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties