Nieuwe Kamervragen over vechtscheiding Aruba-Nederland

plasterk-2

Nieuwe Kamervragen over vechtscheiding Aruba-Nederland

CURAÇAO – Het conflict tussen Aruba en Nederland over de begroting duurt nog voort. De antwoorden die minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties gisteren gaf op Kamervragen van D66 en CDA hebben weinig soelaas geboden. Er zijn inmiddels vervolgvragen gesteld.

Intussen vindt SP’er Ronald van Raak het de hoogste tijd voor een nieuw Koninkrijksverband: “Dit is een vechtscheiding”, zegt hij tegenover Caribisch Netwerk.

Aanwijzing
Regeringspartijen VVD en PvdA houden voorlopig vast aan hun standpunten, die vrijdag 11 juli hebben geleid tot een aanwijzing voor Aruba door de Rijksministerraad (RMR). Roelof van Laar (PvdA) is op werkbezoek in Afrika, maar laat schriftelijk weten:

“De afgelopen jaren zijn de tekorten en schulden van Aruba sterk opgelopen. Telkens werd er meer uitgegeven dan begroot. De begroting 2014 van Aruba is zes maanden te laat vastgesteld.

Bovendien is niet duidelijk of de begroting deugdelijk is. Helaas is het de RMR en de regering van Aruba niet gelukt om het eens te worden over een onafhankelijke toetsing van de begroting. Daarom begrijpt de PvdA het besluit van de RMR om de Gouverneur een aanwijzing te geven”

Doorbraak
Van Laar hoopt daarbij wel dat er snel een doorbraak komt in de huidige situatie tussen de landen:

“De PvdA wil dat de begroting zo snel mogelijk getoetst wordt en dat de RMR en de regering van Aruba weer gezamenlijk gaan werken aan een goed toekomstperspectief voor Aruba.”

Vechtscheiding
Ook de SP wil dat er snel iets gebeurt, maar denkt dan eerder aan een nieuw Koninkrijksverband, een idee dat de partij al langer heeft.

“Laten we eerlijk zijn, het Koninkrijk zit in een vechtscheiding”, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak over de crisissituatie tussen Aruba en Nederland.

“De verhouding tussen Nederland en Sint Maarten en Curaçao was al moeilijk, nu ook die met Aruba. Dat komt omdat de taken en verantwoordelijkheden in het Koninkrijk niet helder zijn.”

Lossere banden
Van Raak hoopt daarom dat het plan van SP en VVD voor een Gemenebest-constructie snel weer op tafel komt.

“Het is duidelijk dat er geen toekomst zit in de huidige constructie. Er moet een alternatief komen. De landen in het Koninkrijk kunnen verbonden blijven, maar dat moet met lossere banden en geen verantwoordelijkheid van Nederland meer voor de landen. Ik denk dat Nederland dan een stuk relaxter wordt. Misschien moet premier Mike Eman ons plan ook nog eens goed lezen. Een Gemenebest zou beter zijn voor zijn gezondheid.”

Vervolgvragen
D66 en CDA hebben inmiddels vervolgvragen gesteld aan minister Plasterk en premier Mark Rutte, omdat zij de gegeven antwoorden niet voldoende vinden. Gezien de urgentie hopen zij dat deze uiterlijk eind deze week beantwoord worden.

De vragen gaan over de mogelijkheid om een mediator in te stellen om de landen dichter bij elkaar te brengen, advies te vragen aan de Raad van State en wat er nu verder gaat gebeuren. Ook willen de partijen weten wat de Nederlandse regering gedaan heeft om het conflict te voorkomen en of aantoonbaar is dat er een akkoord was over een begrotingsonderzoek door het College financieel toezicht.

Bron: Versgeperst

3 Reacties op “Nieuwe Kamervragen over vechtscheiding Aruba-Nederland

 1. @Pukkie

  het probleem kan zijn dat wanneer de begroting wordt geaccordeerd Nederland verplicht is in te schrijven
  op (obligatie-)leningen van Aruba. Nederland loopt dan het risico dat deze leningen niet meer worden terugbetaald.
  Aruba zal mogelijk zeggen:niet zeuren Nederland jullie zijn
  groot en wij zijn klein,bovendien hebben jullie St Maarten en Curaçao ook geholpen nu zijn wij aan de beurt.
  (Eman vraagt dus wel om geld !).

 2. Mocht Eman dit gevecht winnen dan zal het een Pyrrus-overwinning blijken te zijn.Hij wordt voortaan in Den Haag met de nek aangekeken.De,geveinsde?,vriendelijkheid van hem
  wordt aldaar niet meer geaccepteerd.

 3. De Nederlandse / Europese oplossing (3% regel) blijkt helemaal geen oplossing te zijn. Binnen enkele jaren zijn er in Nederland honderdduizenden werklozen bijgekomen en vele faillisementen uitgesproken. Over heel Europa is de ramp vele malen groter.
  Ruttes ambitie voor een goede naam en een mooie baan in Europa is funest in deze.
  Overigens zijn de Arubaanse schulden niet bij Nederland geplaatst. Men betaalt de hoofdprijs bij externe financiers. De restschuld van Curacao werd door Nederland overgenomen tegen een rente van gemiddeld 2,5% inclusief toezicht van de CFT commissie. Dat is in 1986 met Aruba niet gebeurd. Als Nederland Aruba echt wil helpen, bieden ze Eman ook zo’n vriendelijke renteregeling aan. Dan heeft Nederland pas recht van spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *