Nieuwe ronde flitacties Chikungunya

Chikungunya-virus

Nieuwe ronde flitacties Chikungunya

WILLEMSTAD — Vanavond gaan er opnieuw wagens met muggenverdelgingsmiddel door diverse wijken om chikungunya en dengue tegen te gaan. Vanaf morgen wordt er ook in de ochtenduren gespoten.

Het verdelgingsmiddel waarmee geflit wordt bevat Pyrethrin en doodt alleen volwassen muggen op het moment dat de mug direct in aanraking met het gif komt. De flit waarmee gespoten wordt, heeft geen bijwerkingen en laat niets achter. Pyrethrin is een van de minst schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Uit voorzorg raadt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur aan om voedsel en gebruiksvoorwerpen als bekers en borden af te dekken. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving moeten deuren en ramen wél opengezet worden wanneer de truck met de flit in de wijk rijdt.

Verder moeten huisdieren beschermd worden, in het bijzonder vissen en schildpadden aangezien zij gevoelig zijn voor Pyrethrin wanneer het in hun water terechtkomt. Ook moeten drink- en eetbakken van huisdieren als vogels en honden afgeschermd worden tijdens de spuitactie, of nadien goed schoongemaakt worden.

De bestrijdingsactie tegen chikungunya en dengue is opgeschroefd vanwege het komende regenseizoen. Tijdens het regenseizoen groeit het aantal muggen omdat er dan veel meer broedplaatsen zijn in de plassen water. Door ervoor te zorgen dat er minder muggen zijn voor het regenseizoen hoopt de werkgroep die de spuitacties coördineert dat de muggenplaag binnen de perken blijft.

Dagelijks komen er bij het laboratorium ADC gemiddeld zeventig aanvragen binnen om mensen te testen op chikungunya en dengue.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *