Nieuwsblad | Europarlementsleden willen vier EU-landen aan zwarte lijst belastingparadijzen toevoegen

Europarlement: Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta moeten aan de lijst van belastingparadijzen worden toegevoegd

Als het van de sociaaldemocraten, groenen, extreemlinks en enkele rechtse politici in het Europees Parlement afhangt, wordt de recent aangenomen Europese lijst met belastingparadijzen uitgebreid met vier EU-lidstaten: Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in het halfrond in Straatsburg.

In Straatsburg worden woensdag de aanbevelingen gestemd van de onderzoekscommissie naar de Panama Papers. Dat schandaal bracht aan het licht op welke schaal aan belastingontwijking wordt gedaan door geld om te leiden naar offshore paradijzen. De leden van de onderzoekscommissie zijn het erover eens dat sommige Europese landen niet genoeg doen om belastingontwijking aan te pakken.

Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta moeten daarom aan de lijst van belastingparadijzen worden toegevoegd, vinden de linkse fracties, daarin gesteund door enkele Europarlementsleden van rechtse signatuur. “De Europese Unie mag zich niet tevreden stellen met eisen tegenover niet-EU-landen. De Europese landen moeten zelf ook orde op zaken stellen”, zegt de Duitse christendemocraat Werner Langen, de voorzitter van de onderzoekscommissie.

Precies een week geleden keurden de Europese ministers van Financiën een gemeenschappelijke zwarte lijst van belastingparadijzen goed. Op de lijst staan 17 jurisdicties buiten de Europese Unie die volgens de ministers onvoldoende meewerken om belastingontwijking te verhinderen. Omdat in de EU met unanimiteit over fiscale zaken wordt beslist, is het erg moeilijk om verregaande hervormingen of verstrekkende maatregelen erdoor te krijgen. Aan de goedkeuring van de zwarte lijst gingen dan ook lange onderhandelingen tussen de lidstaten vooraf.

De ngo Oxfam zei eerder al dat de vier voornoemde lidstaten op de Europese zwarte lijst zouden moeten staan als de EU “haar (eigen) criteria objectief zou toepassen, vrij van politieke druk”. Europees commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici gaf dinsdag toe dat er in verschillende Europese landen inderdaad grote problemen en ernstige tekortkomingen zijn, maar dat er wat hem betreft geen belastingparadijzen terug te vinden zijn in de EU.

Bron: Belga/Nieuwsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *