Nieuws&Co | Nederland grijpt in op Sint Eustatius

Vanochtend uitgebreid aandacht op NPO 1 bij Nieuws en Co door Marc Visser in gesprek met politicus Koos Sneek en NOS correspondent Dick Drayer

DA-kandidaat Koos Sneek | The Daily Herald | Althea Merkman

Nederland grijpt in op Sint-Eustatius. Een commissie van wijzen heeft het afgelopen jaar gekeken naar de kwaliteit van het bestuur op het eiland en kwam tot schrikbarende conclusies.

Sint Eustatius is sinds 2010 een Nederlandse gemeente en kan staatssecretaris Knops ingrijpen met een zwaar middel: een soort staatsgreep die wettelijk is toegestaan. En dus grijpt Nederland in op het eiland: Volgens staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties is er op het eiland sprake van wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht.

De eilandsraad wordt ontbonden en andere bestuurders worden uit hun functie gezet. Er komt een regeringscommissaris die orde op zaken moet stellen. Koos Sneek is lid van de eilandraad namens de Democratische Partij. Ook hij wordt  aan de kant gezet door de ingreep van Nederland. Aldus Koos Sneek, lid van de eilandsraad voor de oppositie.

Mark Visser praat door over deze zaak met NOS-correspondent Dick Drayer. Hoe kon het zo misgaan op het eiland?

Bron: NPO 1 bij het programma Nieuws en Co

2 Reacties op “Nieuws&Co | Nederland grijpt in op Sint Eustatius

  1. KKC Commentpolis

    Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

  2. Karel Kasteel

    Het zou eens tijd worden. Eustatius is de bananenrepubliek van ons koninkrijk, Congo/Zimbabwe is er niets bij helaas 🙁 Oplossing: opnieuw de komende 50 jaren onder direct rule en daarna wellicht nieuwe poging om te kijken of ze ondertussen al iets volwassener zijn geworden daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *