32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NieuwsNL | Curaçao onthoudt Venezolanen recht op asiel

HomeMediaNieuwsNL | Curaçao onthoudt Venezolanen recht op asiel

Met rapport Amnesty International | Linda J. Rusk

Luchtkooi in de gevangenis. Luchtkooi in de gevangenis. © Amnesty International

AMSTERDAM – De regering van Curaçao ontzegt gevluchte Venezolanen het internationale recht op bescherming. Dat stelt Amnesty International in een maandag verschenen rapport.

Curaçao ligt op een (flinke) steenworp afstand van Venezuela, maar doet volgens Amnesty veel te weinig voor vluchtelingen uit het buurland.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is het voor Venezolanen onmogelijk om op het eiland asiel aan te vragen. Bovendien worden Venezolanen zonder verblijfsstatus onder zeer zorgwekkende omstandigheden opgesloten in detentiecentra en politiecellen voordat zij worden uitgezet. Zo is er sprake van overvolle cellen, een gebrek aan privacy, slechte hygiëne en onvoldoende bedden. Amnestie zegt dat zowel Curaçao als het Koninkrijk der Nederlanden de verantwoordelijkheid heeft om deze schendingen aan te pakken.

Volgens Amnesty International geeft Curaçao de Venezolanen geen goede bescherming. Zo is er geen fatsoenlijke procedure. “Het lukt op dit moment geen enkele Venezolaan om asiel aan te vragen en dat is heel bedenkelijk”, zegt Amnesty-directeur Eduard Nazarski. “Veel Venezolanen worden opgesloten, gedetineerd en dat is niet conform internationaal recht. Ook worden ze heel slecht behandeld. Dat zijn drie redenen om te zeggen: dit kan zo niet.”

Curaçao, dat slechts 70 kilometer van Venezuela ligt, is net als andere landen in de regio een toevluchtsoord voor Venezolanen die de steeds heftigere crisis in hun land ontvluchten. Naar schatting verblijven er tussen de 5000 en 15.000 Venezolanen zonder verblijfsstatus op het eiland. Hoewel de regering in Curaçao stelt een asielprocedure te hebben, blijkt het volgens Amnesty in de praktijk zo goed als onmogelijk om asiel aan te vragen. Dat is in strijd met het internationale recht op bescherming. Venezolanen hebben volgens Amnesty geen andere keuze dan in illegaliteit op het eiland te leven.

In het rapport wordt een illegale Venezolaan geciteerd. “Sommige bewakers behandelen ons als dieren”, zegt een man uit Venezuela. Mensen worden onderworpen aan “bestraffende en vernederende behandeling”, schrijft Amnesty International. Ook zijn verschillende gevallen van mishandeling en seksueel misbruik gemeld. “Bewakers zouden seksuele handelingen vragen in ruil voor maandverband en zeep”, zo staat in het rapport.

Curaçao schendt mensenrechten asielzoekers uit Venezuela: Bewakers behandelen ons als dieren

Wij maken ons ernstige zorgen over het gebrek aan bescherming van Venezolaanse asielzoekers en vluchtelingen op Curaçao. Ook het feit dat zij standaard worden opgesloten onder verschrikkelijke omstandigheden is zeer zorgwekkend, aldus Erika Guevara-Rosas, directeur Amnesty International Amerikas.

De opvang is “belabberd”, zegt Nazarski. “Opvang is er niet, wel een gevangenis. In die gevangenis zijn de omstandigheden echt heel slecht. Mensen worden opgesloten in gevangenissen zonder voldoende slaapplaatsen met smerige matrassen. Mensen zeggen: we worden uitgebuit, mishandeld, geslagen, we worden geïntimideerd. Het rapport wemelt van de wrange voorbeelden.”

Miljoenen Venezolanen zijn hun land ontvlucht, nu de economie is ingestort. Naar schatting zon vijf- tot vijftienduizend Venezolanen zijn naar Curaçao gevlucht. Maar daar is is geen duidelijke, eerlijke asielprocedure en geen goede asielopvang.

Curaçao schendt mensenrechten door gevluchte Venezolanen bij aankomst direct vast te zetten en hun vervolgens geen kans te bieden asiel aan te vragen. Dat is in strijd met het internationale recht op bescherming, schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. De kwestie is actueel omdat steeds meer mensen Venezuela ontvluchten vanwege de diepe economische crisis.

Curaçao schendt mensenrechten van asielzoekers uit Venezuela. Dat concludeert Amnesty International in een kritisch rapport. Zo worden Venezolanen opgesloten onder erbarmelijke omstandigheden en krijgen ze geen bescherming.

De omstandigheden in de barakken in Curaçao waar de Venezolanen worden vastgezet zijn volgens Amnesty “erbarmelijk”. Er is sprake van overvolle cellen, een gebrek aan privacy, slechte hygiëne en onvoldoende bedden. Ook kreeg de organisatie verhalen te horen over uitbuiting en mishandeling tijdens arrestatie en detentie.

Amnesty schrijft in de aanbevelingen van het rapport dat Venezolanen toegang moeten krijgen tot een eerlijke asielprocedure en benadrukt vreemdelingendetentie alleen in te zetten als uiterst middel.

Omdat Curaçao valt onder het Nederlandse koninkrijk, roept Amnesty ook Nederland op om verantwoordelijkheid te nemen. “Curaçao en het Koninkrijk der Nederlanden moeten er samen voor zorgen dat deze mensenrechtenschendingen onmiddellijk stoppen”, aldus directeur Nazarski van Amnesty in Nederland.

Curaçao heeft al jaren te maken met een vluchtelingenstroom uit Venezuela. Die neemt almaar toe nu het Zuid-Amerikaanse land gebukt gaat onder een diepe crisis. Er is in Venezuela onder meer een structureel gebrek aan voedsel. Mensen vluchten voor een beter perspectief elders of uit angst vervolgd te worden door de regering-Maduro.

Vorige maand schatte VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat in de afgelopen jaren zon 2,3 miljoen mensen het land hebben verlaten. Naar schatting verblijven er tussen de 5000 en 15.000 Venezolanen illegaal op Curaçao. Het eiland telt in totaal ruim 160.000 inwoners.

Bron: Nieuws.nl

 

Naschrift KKC

2018 09 Xx – RAPPORT ANMESTY INTERNATIONAL Curacao Venezolanen Vluchtelingen-Asiel by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties