NoticiaCla | Vergadering over CITGO-deal moet duidelijkheid scheppen

parlement wil meer duidelijkheid over het contract dat CITGO Aruba met de Arubaanse overheid heeft gesloten.

Arubaans parlement wil meer duidelijkheid over het contract dat CITGO Aruba met de Arubaanse overheid heeft gesloten.

ORANJESTAD – Het parlement wil meer duidelijkheid over het contract dat CITGO Aruba met de Arubaanse overheid heeft gesloten. De overeenkomst wordt daarom deze week in een openbare vergadering behandeld.

Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp heeft dit vrijdagochtend bekend gemaakt. Zowel de AVP en MEP hebben om een dergelijke vergadering gevraagd. De Staten willen meer duidelijkheid over de ‘deal’ voordat zij met de benodigde wetgeving aan de slag gaan. Het is de bedoeling dat de verantwoordelijke ministers in de Staten vragen komen beantwoorden.

VERWARRING OVER DE DEAL

Reden voor het verzoek is volgens Lopez dat er veel vragen zijn en dat er elke dag vragen bijkomen. Zoals gisteren, toen via officiële berichtgeving op de website van CITGO zelf bekend werd dat zij niet degenen zijn die in het Arubaanse project gaan investeren. Verontrustend nieuws, omdat het in tegenspraak is met hetgeen minister de Meza recentelijk heeft verklaard, namelijk dat CITGO Petroleum verantwoordelijk zal zijn voor de raffinaderij.

WIE FINANCIERT HET PROJECT?

Zoals het communique zelf zegt: “CITGO Aruba, een groep bedrijven dat opereert onder PDV Holding (een onderdeel van PDVSDA) zal de faciliteit exploiteren, waarbij CITGO Petroleum diensten zal verlenen aan de groep.”  Een andere mededeling in het communique die de aandacht trekt is dat het ombouwen van de raffinaderij tussen de 450 tot 650 miljoen florin zal bedragen en dat daarvoor externe financiering wordt gezocht. Dit houdt in dat CITGO Petroleum niet degene is die financiert, in tegenstelling tot eerder gedane uitlatingen hierover.

Bron: NoticiaCla

Een Reactie op “NoticiaCla | Vergadering over CITGO-deal moet duidelijkheid scheppen

  1. Het probleem wordt: “de parlementaire immuniteit”

    Art. III.20 van de Arubaanse Staatsregeling bepaalt dat de leden van de Staten, de ministers en andere personen die deelnemen aan de beraadslagingen, niet in rechte kunnen worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in de vergaderingen van de Staten of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overgelegd.

    De betrokken bewindslieden bij de Citgo/PdVSA-deal zullen zich in allerlei bochten wringen om NIET de blote feiten op tafel te leggen. De financiering deugt niet en concrete afspraken over een gasleiding bestaan niet.

    Wellicht als de betrokken bewindslieden gevraagd wordt om -tijdelijk – afstand te doen, van hun parlementaire immuniteit, komt de waarheid over de deal naar boven.

    De bewindslieden die niets te verbergen hebben zullen – tijdelijk – afstand doen. Overige wél een unicum, maar het is wel de moeite waard om de bewindslieden aan te sporen tot het geven van de juiste informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *